Juomat

Koivunmahlamehu

Mintunmakuinen koivunmahlamehu sisältää 91% terveellistä koivunmahlaa. Viime vuosina tämä luonnon oma energiajuoma on löydetty uudestaan.

Mitä koivunmahla on?

Koivunmahlaa juoksutetaan koivun rungosta varhain keväisin kun routa on ohi ja lehtien silmut eivät ole vielä ilmestyneet. Mahla virtaa koivussa noin viikon ajan ennen silmujen puhkeamista. Koivunmahla sisältää monia hyödyllisiä puun varastoimia ravintoaineita: mm. entsyymejä, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania ja rautaa. Koivunmahlan käytöllä on pitkät perinteet etenkin Venäjällä ja Itä-Euroopassa, mutta muualla koivunmahlan juoksuttaminen on ollut osittain kadonnutta kansanperinnettä.

Sopiva aika kerätä koivunmahlaa on lyhyt, vain noin yhden kuukauden, yleensä huhti-toukokuussa. Koivunmahla valutetaan puun runkoon yläviistoon tehdystä reiästä eikä mahlan juoksuttaminen vahingoita puuta. Tavallisesti koivusta saadaan mahlaa viisi litraa vuorokaudessa, mutta yhdestä suuresta, hyväkuntoisesta koivusta voidaan saada parhaimmillaan 10-15 litraa koivunmahlaa päivässä. Mahlan keruu ei ole jokamiehenoikeus vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Koivunmahla-luonnon-oma-energiajuoma

Koivunmahlan käyttö

Tuore koivunmahla on kirkasta ja maistuu miedosti makealta. Koska koivunmahla on melkein maustamatonta, siihen lisätään yleensä sitruunan mehua tai minttua. Koivunmahla sellaisenaan pilaantuu nopeasti, minkä vuoksi se usein pastöroidaan. Koivunmahlasta voidaan valmistaa myös siirappia vaahterasiirapin tapaan, joskin valmis mahla on yleensä kallista: desiin siirappia tarvitaan n. 10 litraa mahlaa.

Mintunmakuista koivunmahlamehua voi nauttia sellaisenaan tai maustettuna tilkalla sitruunamehua. Mintunmakuinen koivunmahlamehu on makeutettua ja sterilisoitua. Mehuun on lisätty sitruunahappoa säilyvyyden parantamiseksi.

Mintunmakuinen koivunmahlamehu

Virkistävä ja raikkaan makuinen koivunmahlamehu on luonnon oma energiajuoma. Mintulla maustettu, mojitomainen koivunmahlamehu on mainio alkoholiton juoma juhliin. Helpon ja kesäisen raikkaan alkoholittoman boolin saat lisäämällä koivunmahlamehuun sitruunalimsaa tai kivennäisvettä. Koristele sitruunaviipaleilla, mintunlehdillä ja jäillä ja helppo kesäjuoma on valmis. Alhaisen energiasisältönsä vuoksi (vain 26 kcal/100 g) koivunmahlamehu soveltuu myös päivittäiseen käyttöön jano-, ruoka- ja urheilujuomaksi.

Koivunmahlan terveysvaikutukset

Koivunmahlan terveysvaikutuksia on tutkittu etenkin Suomessa, mm. Turun yliopistossa. Koivunmahlaa on kuitenkin käytetty lääkkeenomaisesti jo vuosisatojen ajan. Koivunmahlan sanotaan mm. parantavan kehon vastustuskykyä ja auttavan estämään vilustumisia, tartuntatauteja ja allergiaa. Koivunmahlasta saadaan myös ksylitolia, joka tutkimusten mukaan on hyväksi hampaille.

Mahlaa nauttineet ovat kertoneet saaneensa apua mm. reumavaivojen ja koivun siitepölyallergiassa hoidossa sekä ruoansulatuksen tasapainottamisessa. Perinteisesti koivunmahlaa on käytetty ihosairauksien hoidossa ja sen uskotaan helpottavan mm. aknea. Itä-Euroopassa koivunmahlalla saatetaan jopa pestä hiuksia: uskomuksen mukaan mahla vahvistaa hiuksia, lisää hiusten kasvua ja ehkäisee ennenaikaista kaljuuntumista.

Kokeile kotona!

Kokeile tehdä mintunmakuisesta koivunmahlamehusta raikkaita ja kesäisiä juomia, tässä pari ideaa:

Raikas koivunmahla-limettijuoma

Laita lasin pohjalle 3 limetinlohkoa ja reilusti mintunlehtiä. Murskaa limettejä ja minttua hieman esim. ruokalusikalla. Täytä lasi jäämurskalla ja kaada sitten lasiin Mintunmakuista koivunmahlamehua. Pyöräytä maut lusikalla sekaisin ja nauti!

Koivunmahlamehu_mintulla

Vadelmainen koivunmahlabooli

Kaada boolimaljaan 1 litra Mintunmakuista koivunmahlamehua sekä 1 litra vadelmalla maustettua kivennäisvettä. Lisää halutessasi 2 dl vodkaa tai muuta kirkasta viinaa. Lisää 200 g tuoreita vadelmia ja runsaasti mintunlehtiä. Sekoita ja viimeistele booli jääpaloilla.

Persikka-koivunmahla kesäjuoma

Soseuta tuoreita, kypsiä persikoita. Lusikoi lasin pohjalle 2 rkl persikkasosetta, kaada päälle 0,5 dl sitruunalla maustettua kivennäisvettä ja 1 dl Mintunmakuista koivunmahlamehua.

Raikas alkudrinkki koivunmahlamehusta

Jäädytä Mintunmakuisesta koivunmahlamehusta jääpaloja. Murskaa jääpalat ja lusikoi jäärouhetta kuohuviinilasi noin puolilleen. Täytä lasi kuivalla kuohuviinillä. Tarjoa heti!

Reseptit: Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm

Tallenna