Venäläinen ruokakulttuuri

Nykyaikainen venäläinen ruoka on yhdistelmä alkuperäistä venäläistä keittiötä sekä vaikutteita muista maista. Eurooppalaiset, tataarit ja kiinalaiset ovat antaneet jälkensä venäläiseen ruokakulttuuriin. Jo Pietari Suuri hankki aikanaan hoviinsa ranskalaisia keittiömestareita, jotka vaikuttivat suuresti venäläiseen ruokakulttuuriin. Neuvostoliiton aikana venäläisen keittiön matkaan liittyivät muutkin kansalaisuudet.

Venäläisen keittiön perustana on maukkaat ja helpot talonpoikien ruokalajit, joissa korostui makujen puhtaus. Ruoka painottui kalaan, marjoihin sekä viljaan. Lihaa ruoat sisälsivät vähän, koska ortodoksikalenterissa oli usein paastoja, joissa lihan syönti oli kiellettyä. Tästä johtuen venäläiseen keittiöön on syntynyt useita sieniruokia sekä puuroja.

Nykyään venäläinen ruokakulttuuri käsittää maalaismaisia ruokia Pohjois-Siperiasta ja Uralin alueilta, keittoja Valko-Venäjän alueelta, erilaisia alkupaloja Moldovasta ja Ukrainasta, hienoja itämaisia maustesekoituksia ja erikoisuuksia Georgiasta, Azerbaidzhanista, Turkmenistanista, Kazakstanista ja Uzbekistanista – vain muutamia mainitaksemme.

Erilaisista makuelämyksistä koostuva moderni venäläinen keittiö, jossa käytetään edelleen paljon kasviksia, sieniä, nautitaan perinteisiä keittoja, kalaruokia, suolaisia ja makeita piirakoita, käytetään monipuolisesti tattarisuurimoita ja monet ruuat sisältävät hapatettuja suolakurkkuja sekä hapankaalia, blinejä ja kaviaaria unohtamatta. Smetanan tai majoneesin käyttöä ei säädellä, ne sopivat lähes kaikkiin ruokiin ja ovatkin tärkeä osa ruokailun makuelämystä. Makeassa leivonnassa ja jälkiruuissa käytetään paljon omenaa sekä marjoja.

Juhlaillallisilla venäläinen alkupalapöytä zakuska on runsas ja monipuolinen. Pöydässä on usein kymmeniä eri vaihtoehtoja ja tarjoiluastioita kierrätetään ruokailijoiden kesken. Herkut zakuska -pöydässä saattavat vaihdella juhlan järjestäjän mukaan, mutta alkupalapöydässä on perinteisesti tarjolla suolaisia ja makeita piirakoita eli pierogit, jotka voivat olla esim. hapankaalitäytteisiä tai sienitäytteisiä – vaihtoehtoja on monia, erilaisia kaloja, lihaa, sieniä, salaatteja, suolakurkkua, blinejä, leipää sekä kaviaari.

Venäläisen keittiön ehdottomiin klassikoihin kuuluu pelmenit. Nämä Siperiasta kotoisin olevat nyytit täytetään joko lihalla, sienillä tai kasviksilla. Samantapaisia täytettyjä taikinanyyttejä tarjoillaan Kiinassa ja monissa muissa Aasian maissa. Myös italialaisilla on omat raviolinsa.

Pelmenien valmistus yhdessä koko perheen kanssa on Venäjällä hauska perinne. Pelmenitalkoisiin osallistuvat niin nuoret kuin vanhat ja herkulliset nyytit syntyvät näin pikavauhtia. Päivän päätteeksi pakastettavaksi voi olla tuhansia pelmenejä, jotka voi kätevästi sulattaa tarpeen mukaan.
Vedessä tai lihaliemessä keitetyt pelmenit on helppo ja suosittu tapa tarjoilla pelmenit. Keittämisen lisäksi pelmenejä syödään paistettuna, friteerattuna, keitoissa tai uunissa haudutettuna.

Keitot kuuluvat myös vahvasti venäläiseen keittiöön ja niitä nautitaan usein ennen pääruokaa. Perinteisiä keittoja ovat punajuuresta valmistuva borsskeitto, valkokaalista, suolakurkusta ja sienistä seljankakeitto sekä suolakurkkukeitto rassolnik. Keitot kuin monet muutkin ruuat kruunataan smetanalla. Tärkeä osa ruuanlaitto on myös tattari, jota syödään usein riisin tai perunan sijasta niin arkena kuin pyhänä. Tattarisuurimot sopivat risottoihin, pata- ja laatikkoruokiin ja puuroihin.

Venäläisessä ruokakulttuurissa ruoka halutaan valmistaa itse ja käytetään puhtaita luonnollisia makuja. Ruuan valmistukseen käytetään aikaa ja ruokailu on sosiaalinen tapahtuma. Ruokapöydässä istutaan pitkään sekä nautitaan yhteisestä ajasta. Ruokailut päätetään aina kupilliseen kuumaa teetä. Teen kanssa tarjotaan pieni makea, prjanik -keksejä, konvehteja tai rinkeleitä, teen voidaan myös makeuttaa tilkalla kondensoitua maitoa.

Venäjällä ruoalla on tärkeä merkitys myös uskonnollisten juhlien aikaan. Tärkeitä rituaalisia ruokajuhlia ovat joulu, pääsiäinen, laskiainen sekä tärkein juhla on uuden vuoden juhla.
Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden suurin juhla. Paaston päätyttyä ruokapöydät täyttyvät hyvästä ruuasta ja makeista perinneherkuista kuten pashasta sekä kulitsasta.
Laskiaisen aikaan nautitaan blinejä perinteisesti smetanan, suolakurkkujen, punasipulin ja hunajan kera. Blini-illalliset kruunataan kaviaarilla sekä shampanjalla.
Jouluna ruokapöytään katetaan salaatteja ja kalaruokia sisältävä illallinen. Yksi perinteikäs salaatti on Oliver-salaatti, jonka tärkeänä pohjana on Provansal-majoneesi. Perinteitä noudattaen illallispöytään katetaan 12 erilaista jouluruokalajia, yksi jokaista apostolia kohden.
Uusi vuosi on Venäjällä tärkeä juhla, tällöin kutsutaan koolle perhe ja ystävät saman pöydän ääreen. Katetaan iso alkupalapöytä ja nautitaan ruuasta pitkän kaavan mukaan.

Tutustu venäläisen keittiön klassikoihin ja lähde makumatkalle Venäjälle!