Jouluherkkujen lumoavassa maailmassa kohtaavat suolaisen jouluhalkon kilohailista, piparkakkujäädykkeen kondensoidusta maidosta ja granaattiomenaglögin kirpeä taika.
Suolainen jouluhalko lumoaa herkullisuudellaan: kilohailifileet sulavat täydellisesti punasipulin, tillin ja sitruunan kanssa luoden makuelämyksen, joka kutsuu joulupöytään.
Piparkakkujäädyke kutsuu herkuttelijan matkalle makujen lumoavaan maailmaan. Kondensoitu maito ja piparkakkujen mausteet muodostavat täyteläisen jäädykkeen, joka sulaa suussa kuin jouluinen unelma.
Granaattiomenaglögi on joulun juhlaa lasissa. Kirpeä granaattiomena yhdistyy perinteiseen glögimausteiseen lämmikkeeseen, luoden juoman, joka lämmittää sydäntäsi ja kutsuu tunnelmoimaan joulun taian äärelle.
Piparkakkukermajäädyke
4 annosta
- 2,5dl vispikermaa
- 1 prk (397g) Dovgan kondensoitu maitoa, makeutettu
- 50g Piparkakkuja
- Karpaloita ja piparkakkuja koristeluun
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdotettu kerma kondensoidun maidon sekaan nuolijalla kevyesti nostellen. Laita massa pakastettavaan astiaan ja pakasta vähintään kuusi tuntia välillä sekoittaen.
- Riko piparkakut muruksi. Valitse mieluisasi tarjoiluastia esim. hillopurkki tai viinilasi.
- Ota jäädykemassa pakastimesta hetkeä ennen kasaamista pehmenemään. Aloita annoksen kokoaminen laittamalla piparkakkumurua astian pohjalle, lisää jäädykemassa ja karpaloita. Toista tarvittaessa, kunnes tarjoiluastia tulee täyteen ja on näyttävän näköinen. Koristele piparkakuilla ja karpaloilla. Tarjoile ja nauti!
- Top vinkki! Pakasta tarjoiluastiasi ennen kasaamista, jotta annos säilyy kylmänä ja raikkaana!
Glögi granaattiomenamehusta
Granaattiomenamehusta valmistat helposti mausteista glögiä, joka sopii joulun lisäksi koko talveen. Granaattiomenaglögi tuo vaihtelua perinteisiin glögeihin ja sopii kauniisiin pulloihin säilöttynä vaikka joululahjaksi.
Glögi granaattiomenamehusta
- 1 l Euro-East Granaattiomenatäysmehua
- 2 kanelitankoa
- 3 tähtianista
- 1 tl neilikoita
- 3 siivua appelsiinin kuorta
- 4 rkl hunajaa
Laita granaattiomenamehu, hunaja ja mausteet kattilaan. Kuumenna ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi mausteet, kaada laseihin ja nauti lämpimänä.
Glögiä voit halutessasi makeuttaa lisää oman makusi mukaan hunajalla tai sokerilla. Nauti granaattiomenaglögi joulutorttujen ja -pipareiden kera.
* Mausteina voit käyttää myös 4 tl valmista glögimaustesekoitusta.
Suolainen jouluhalko kalasta (6-8:lle)
Näyttävä ja herkullinen jouluhalko Joulupöytään.
Ainekset:
4 siivua tummaa vuokaleipää (vaakaan leikattua)
2 dl kasvislientä
250 g Old Riga savustettua kilohailia öljyssä valutettuna
150 g Punajuurisalaattia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl pieniä kapriksia
mustapippuria myllystä
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
hiven suolaa
koristeluun:
sitruunamelissaa
syötäviä kukkia, esim. leimunkukkaa
Valmistus:
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja levitä pöydälle pystyyn rinnakkain hieman limittäin voipaperin tai pergamiinin päälle. Kostuta viipaleet kasvisliemellä ja paina viipaleet litteiksi tiivistäen samalla saumat.
Laita valutetut kilohailit kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää punajuuri, tuorejuusto, kaprikset, ruohosipuli ja mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi ja maista.
Levitä täyte leipäviipaleille niin, että yläreunasta jää muutama sentti vapaaksi. Kääri varovasti rullalle alhaalta ylöspäin niin että sauma jää alapuolelle. Kääri voipaperi tiiviisti rullan ympärille ja kääri koko komeus vielä tiiviisti folioon. Laita kylmään vetäytymään seuraavaan päivään.
Valmista kuorrutus sekoittamalla keskenään tuorejuusto ja piparjuuritahna, mausta suolalla.
Ota leipäkäärö paketista ja leikkaa päädyt siisteiksi. Voit halutessasi tehdä halkoon oksan leikkaamalla toisesta päästä palan hieman vinoon. Laita pala haluamaasi kohtaan leipäkäärön päälle.
Levitä kuorrute esim veitsellä kakun pinnalle, muotoillen samalla pinnasta ikään kuin puun pintaa.
Koristele yrteillä ja vaikkapa juhlan teemaan sopivan värisillä syötävillä kukilla.