Helppo ja mehevä kurpitsapiiras
Kurpitsapiirakka eli pumpkin pie on amerikkalainen halloween-juhlien klassikko.
Kurpitsapiiras on sopivan mausteinen ja samaan aikaan ihanan makea. Herkullinen kurpitsapiiras tarjoillaan maustetun kermavaahdon kera ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä tarjoiltuna. Kermaisen pehmeältä maistuvan täytteen salaisuus on kondensoitu maito.
Ainekset ja ohje:
Keksipohja:
260 g kandisokerikeksejä (Bastogne tai Elisie)
60 g voita
TAI vaihtoehtoisesti 500 g Piparkakkutaikinaa
Täyte:
430–450 g valmista kurpitsasosetta
1 prk Dovgan Kondensoitua maitoa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl muskottia
½ tl neilikkaa TAI 2 tl valmista piparkakkumaustetta
3 kpl kanamunaa
Tarjoiluun:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g appelsiinituorejuustoa tai sitruunarahkaa
1.Voit käyttää valmista kurpitsasosetta tai valmistaa sen nopeasti itse.
Kurpitsasose:
Kurpitsasoseeseen tarvitset noin 700 g raakaa kurpitsaa (ilman kuorta ja siemeniä), lajikkeiksi käyvät muun muassa hokkaido- sekä myskikurpitsa.
Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmeitä. Halutessa voit maustaa myös keitinveden piparkakkumausteella (2 tl). Valuta vesi pois ja soseuta kurpitsat hienoksi soseeksi. Anna jäähtyä hetki.
2. Valmista keksipohja. Murusta keksit ja sulata voi, sekoita keskenään. Pingota leivinpaperi irtokakkupohjavuokaan (halkaisija 24 cm), painele keksiseos vuoan pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
3. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon kondensoitu maito, mausteet sekä kurpitsasose. Sekoita rauhallisesti. Kaada tasainen seos keksipohjan päälle.
4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
5. Anna valmiin kakun jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Mausteinen piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä tarjottuna.
6. Tarjoile kurpitsakakku raikkaan kermavaahdon kera. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon appelsiinituorejuusto tai rahka.