Suolainen jouluhalko kalasta (6-8:lle)
Näyttävä ja herkullinen jouluhalko Joulupöytään.
Ainekset:
4 siivua tummaa vuokaleipää (vaakaan leikattua)
2 dl kasvislientä
250 g Old Riga savustettua kilohailia öljyssä valutettuna
150 g Punajuurisalaattia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl pieniä kapriksia
mustapippuria myllystä
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
hiven suolaa
koristeluun:
sitruunamelissaa
syötäviä kukkia, esim. leimunkukkaa
Valmistus:
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja levitä pöydälle pystyyn rinnakkain hieman limittäin voipaperin tai pergamiinin päälle. Kostuta viipaleet kasvisliemellä ja paina viipaleet litteiksi tiivistäen samalla saumat.
Laita valutetut kilohailit kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää punajuuri, tuorejuusto, kaprikset, ruohosipuli ja mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi ja maista.
Levitä täyte leipäviipaleille niin, että yläreunasta jää muutama sentti vapaaksi. Kääri varovasti rullalle alhaalta ylöspäin niin että sauma jää alapuolelle. Kääri voipaperi tiiviisti rullan ympärille ja kääri koko komeus vielä tiiviisti folioon. Laita kylmään vetäytymään seuraavaan päivään.
Valmista kuorrutus sekoittamalla keskenään tuorejuusto ja piparjuuritahna, mausta suolalla.
Ota leipäkäärö paketista ja leikkaa päädyt siisteiksi. Voit halutessasi tehdä halkoon oksan leikkaamalla toisesta päästä palan hieman vinoon. Laita pala haluamaasi kohtaan leipäkäärön päälle.
Levitä kuorrute esim veitsellä kakun pinnalle, muotoillen samalla pinnasta ikään kuin puun pintaa.
Koristele yrteillä ja vaikkapa juhlan teemaan sopivan värisillä syötävillä kukilla.
Resepti ja kuvat: Kimmo Ollila, Kulinaari-ruokablogi