Helpot itse tehdyt joulumakeiset

Pehmeät ja kermaiset fudget hurmaavat heruttelijan. Joulun herkkuhetkiin sopivat fudgekonvehdit on helppo valmistaa kondensoidusta maidosta. Itse tehdyt makeiset ovat mieluisia joululahjoja ja täydellinen tuliainen illanistujaisiin.

Fudge makuja voi keksiä loputtomasti, mutta tässä muutama herkkuresepti jouluun.
Kaikissa resepteissä suklaan sekä kondensoidun maidon voit sulattaa massaksi joko kattilassa, vesihauteessa tai mikrossa. 

Suolakinuksi fudget

Ripaus suolaa taittaa ihanasti kinuskin makeutta. Nämä herkkuneilöt suorastaan sulavat suussa.

Ainekset ja ohje:

Paloittele valkosuklaa astiaan/ kattilaan ja lisää karamellisoitu kondensoitu maito. Sulata seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Varo ettei seos pala pohjaan.
Kun massa on tasainen, kaada se n. 20 x 20 -senttiseen kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle sormisuolaa.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on  tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Baileys fudget

Kolmen aineksen ihanat fudget ovat ehdoton herkku aikuisten kahvipöydässä.

Ainekset ja ohje:

Paloittele kattilaan suklaa ja lisää kondensoitu maito. Sulata seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Varo ettei seos pala pohjaan. Kun suklaa on sulanut kondensoituun maitoon, lisää seokseen Baileys-likööriä, kaada kahdessa erässä ja sekoita hyvin.

Kaada tasainen massa n. 20 x 20 -senttiseen kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle Marianne-rouhetta ja painele sitä vähän myös seoksen sisään.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on  tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Piparkakkufudget

Tarjoa piparkakkufudget pienenä makeana glögin kanssa.

Ainekset ja ohje:

Kaada mikronkestävään kulhoon maitotiiviste ja paloittele joukkoon suklaa. Lämmitä seosta mikrossa n. 30 sekunnin pätkissä ja sekoita välillä kunnes suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon piparkakkumauste.

Kaada massa kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Kun fudge on jähmettynyt, siivilöi päälle tomusokerin ja piparkakkumausteen seosta ja leikkaa fudge paloiksi.

Vinkki! Jos et pidä valkosuklaasta, voit vaihtaa valkosuklaan maitosuklaaseen tai käyttää puolet valkosuklaata ja puolet maitosuklaata. Tomusokerin lisäksi koristeluun sopivat murustetut piparkakut. Lisää ne fudgen päälle heti kun olet kaatanut sulan fudgemassan vuokaan, jotta muruset tarttuvat kiinni.

Rocky road

Amerikkalainen suklaaherkku taipuu ihanaksi joulumakeiseksi. Voit lisätä massan sekaan sinun lempi makusi ja täydellinen herkku on valmis. Lasten suosikki!

Ainekset ja ohje:

  • 200 g maitosuklaata
  • 250 g tummaa suklaata
  • 1 prk Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa (397 g)
  • 200g kuivattuja hedelmiä tai marjoja (karpalo, rusina, vadelma)
  • 150 g vaahtokarkin paloja
  • 3 dl suolattuja, paahdettuja pähkinöitä

Sulata suklaa kondensoituun maitoon kattilassa, vesihauteessa tai mikrossa. Lisää massaan “täytteet” vaahtokarkit, kuivatut hedelmät ja pähkinät, sekoita hyvin.

Levitä massa leivinpaperille n. 1.5-2 cm korkeaksi levyksi ja anna jähmettyä jääkaapissa n. 4 tuntia. Leikkaa levy veitsellä sopiviksi suupaloiksi.’

Valkosuklaa-lakritsifudge

Sitruunan ja lakritsin herkullinen yhdistelmä – makea, mutta raikas.

Ainekset ja ohje:

Pilko lakritsin paloja tarvittaessa hieman pienemmiksi. Säästä n. 50 g lakritsia koristeeksi fudgen päälle.

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä paloiteltu valkosuklaa ja kondensoitu maito. Sekoita useasti – Varo ettei seos pala pohjaan.
Kun valkosuklaa on sulanut kondensoituun maitoon, lisää seokseen sitruunan mehu, -kuoriraaste ja lakritsipalat.

Kaada massa n. 20 x 20 -senttiseen kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa. Ripottele päälle loput lakritsipalat ja painele niitä vähän myös seoksen sisään.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Raffaello -konvehdit

Kookoskonvehdit ovat kookoksen ystävien ehdoton jouluherkku.

Ainekset & ohje:

  • 1 prk (397 g) Dovgan kondensoitua maitoa
  • 200 g kookosjauhoja
  • 200 g voita
  • 30 ml vanilja-aromia
  • kokonaisia manteleita
  • kookoshiutaleita

Ota voi hyvissä ajoin pehmenemään huoneen lämpöön. Riko voi kulhossa tasaiseksi massaksi esim. lusikalla, yhdistä pehmitetty voi ja kondensoitu maito, sekoita hyvin. Kun massa on tasainen, lisää vanilja-aromi, sekoita. Lisää kookosjauhot ja sekoita massa tasaiseksi, vältä paakkuja.
Tasoita massan pinta, peitä kulho ja laita vuorokaudeksi jääkaappiin jähmettymään.

Seuraavana päivänä työstä massasta konvehtipalloja.
Ota lusikallinen massaa kämmenelle, laita sisälle kokonainen manteli ja pyöritä palloksi. Lopuksi pyöritä konvehtipallo kookoshiutaleissa, asettele tarjolle. Halutessasi ennen tarjoilua voit laittaa konvehdit hetkeksi jähmettymään jääkaappiin.

Tarjoile kahvi, glögin tai vaikka kuohuviinin kanssa.

Kondensoidut maidot ruokakaupastasi

Kondensoitua maitoa ja karamellisoitua kondensoitua maitoa löydät kaikista hyvin varustetuista kaupoista (Prismat, S-marketit, K-citymarketit, K-supermarketit, K-Marketit, Tokmannit, Puuilot). Kondensoitu maito löytyy yleensä samasta paikasta kuin kookosmaidot tai muut leivontatuotteet.
Jälleenmyyjät >>