Makeat herkut jouluun

Nauti joulusta helpoilla ja herkullisilla jälkiruoka- ja herkkuresepteillä. Loihdi makeat joulutortut kinuskista ja omenasta, glögin kanssa itse tehtyjä joulumakeisia lasten ja aikuisten makuun, päätä jouluillallinen raikkaalla granaattiomena-vadelmajälkkärillä. Kruunaa joulukahvit mehukkalla kahvikakulla.

Helppo ja maukas kahvikakku

Mehukas kahvikakku kondensoidusta maidosta maistuu herkulliselta sellaisenaan tai lisää taikinan täytteeksi marjoja ja erilaisia pähkinöitä.

Ainekset ja ohje:

  • 1 prk Dovgan kondensoitua maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 180 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g voita, sulatettuna
  • 1 dl pakastemustikoita

~ Voit korvata mustikat esimerkiksi rusinoilla, pähkinöillä, kuivatulla hedelmäsekoituksella, vain mielikuvitus on rajana.

Esilämmitä uuni 175°C.
Sekoita kulhossa kananmunat vispilällä ja lisää kondensoitu maito. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhot seokseen. Lopuksi lisää sulatettu voi ja kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (n. 1l vetoisuus). Ripottele päälle jäiset mustikat ja paista uunissa noin 40 minuuttia.
Tarkista kypsyys puutikulla.

Resepti ja kuvat yhteistyössä: Sokerivaltakunta 

Itse tehdyt Baileys-fudget

Kondensoidusta maidosta valmistat helpot itse tehdyt joulukarkit. Fudget syntyvät suklaasta ja maitotiivisteestä alle puolessa tunnissa. Reseptien peruspohjana toimii suklaa sekä kondensoitu maito. Makumaailma voit vaihdella oman mielesi mukaan, lisää suklaaseokseen piparkakkumaustetta, pähkinöitä, lakritsia tai aikuiseen makuun mieleistä likööriä.

Kolmen aineksen ihanat fudget valmistuvat helposti.

Ainekset ja ohje:

Laita kattilaan paloiteltu suklaa ja kondensoitu maito. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. Lisää seokseen Baileys-likööri kahdessa erässä ja sekoita tasaiseksi. Levitä massa n. 20 x 20-cm kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle Marianne-rouhetta ja painele sitä vähän myös seoksen sisään.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on  tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Piparkakutaikinafanin joulumakeiset

  • 400 g valko- tai maitosuklaata
  • 1 prk (397 g) Dovgan makeutettua maitotiivistettä
  • 1 tl piparkakkumaustetta seokseen
  • koristeluun 1/2 tl piparkakkumaustetta

Vinkki! Voit myös sulattaa suklaan kondensoituun maitoon mikrossa. Lämmitä seosta mikrossa n. 30 sekunnin pätkissä ja sekoita välillä kunnes suklaa on sulanut. Varo ettei seos kuumene liikaa ja pala.

Lakritsin ystävän kannattaa kokeilla myös näitä valkosuklaa-lakritsifudgeja, joihin raikasta makua tuo sitruuna. Tästä reseptiin >>

Jouluinen Granaattiomena-vadelmajälkkäri

Joulun maut yhdistyvät tässä ihanassa kerrosjälkkärissä. Piparkakulta maistuva muruseos pohjalla, hunajalla maustettu jogurtti keskellä ja päällä vadelmista ja granaattiomenamehusta tehty chiahyytelö. Tästä saat kauniin ja helpon jälkkärin joulupöytään.

Resepti on gluteeniton ja maidoton.

Ainekset ja ohje:

  • 1,5 dl Euro-East granaattiomenamehua
  • 100 g vadelmia
  • 1rkl hunajaa
  • 2/3dl chiansiemen
  • 400g paksua maustamatonta ja sokeritonta soijajogurttia
    (esim. Alpron mild & creamy plantgurt sokeriton)
  • juoksevaa hunajaa

Pohja:

  • 0,5 dl saksanpähkinöitä
  • 0,5 dl kuorittuja manteleita
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 2 rkl kookossokeria
  • 0,5 tl kanelia
  • ripaus suolaa

Valmista granaattiomena-vadelma-chiahyytelö edellisenä iltana. Blendaa granaattiomenamehu ja vadelmat sekä hunaja tasaiseksi. Lisää chian siemenet ja anna tekeytyä yön yli.

POHJA: Sekoita monitoimikoneessa pähkinät ja mantelit ja aja hienoksi. Lisää piparkakkumauste, kookossokeri, kaneli ja suola. Sekoita vielä tasaiseksi. Lusikoi murua lasin pohjalle.
Vinkki! Voit korvata tämän myös hienoksi murskatuilla piparkakuilla.

Sekoita jogurttiin hunajaa maun mukaan. Lusikoi jogurtti muruseoksen päälle. Viimeisenä lisää kerros granaattimena-vadelma-chiahyytelöä.

Resepti yhteistyössä: Sanna Hiltunen, Parantavaruoka. Reseptin ja muita jouluherkkuja löydät Parantavaruoka Joulu/ Talvi e-keittokirjasta.

Omena-kinuskijoulutortut

Perinteisiä joulutorttuja voi tuunata oman maun mukaan. Valmistimme ihania joulutorttuja kinuskista ja omenanpaloista.

Toffee-suklaapiiras

Toffee-suklaapiiras on ihana herkku, jonka valmistat käden käänteessä.
Tämän piiraan voit valmistaa jo muutamaakin päivää aiemmin jääkaappiin odottamaan. Karamellisoitu kondensoitu maito tekee valmistuksesta helppoa ja nopeaa.

Ainekset ja ohje (10 palaa)

Pohja:

Mikäli et löydä kaupasta Venäläisiä piparkakkuja, käytä aromikkaita kandisokerikeksejä.

Täyte:

Laita venäläiset piparkakut tai kandisokerikeksit tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Voit murustaa keksit myös muovipussissa lihanuijalla. Sulata voi ja sekoita keksinmurujen joukkoon. Vuoraa halkaisijaltaan irtopohjainen 20-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle.

Sekoita karamellisoidun kondensoidun maidon joukkoon piparkakkumauste ja levitä keksipohjan päälle. Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen. Levitä sulatettu suklaa kondensoidun maidon päälle. Ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Nosta jääkaappiin, kunnes suklaa on jähmettynyt.

Resepti ja kuva: Kati JaakonenHellapoliisi