Nauti joulusta helpoilla ja herkullisilla jälkiruokaresepteillä. Mausta perinteiset joulutortut tänä vuonna kinuskilla ja omenahillokkeella, herkuttele glögin kanssa itse tehtyjä joulumakeisia ja päätä jouluillallinen raikkaaseen granaattiomena-vadelmajälkkäriin. Joulukahvien kanssa tarjotaan pehmeä kahvikakku ja suussa sulavaa flan cakekea eli paahtovanukaskakkua.
Flan cake
Tämä jälkiruoka vie kielen mennessään, niin hyvää se on!
Flan cake eli paahtovanukaskakku. Tee vaikutus vieraisiin tällä upealla jälkiruoalla. Kondensoidusta maidosta valmistuvan silkin pehmeän paahtovanukkaan alla on kostea suklaakakkupohja, koko kakun kruunaa herkullinen karamellikastike. Ja mikä parasta, paahtovanukaskakku on helppo valmistaa. Reseptissä käytetyt ainesosat ovat helposti saatavilla ruokakaupoista.
Ainekset ja ohje:
Karamelli:
- 1 rkl Voita vuoan voiteluun
- 1 dl Dovgan Karamellisotu kondensoitu maito
Vanukas:
- 1 prk Dovgan Kondensoitu maito, makeutettu
- 2 ¾ dl Kuohukerma
- 3 Kananmunaa
- 3 tl Vanilja-aromia
Suklaakakku:
- 1 pkt Valmis kakkujauhoseos, suklaa, esim. Belbake gluteeniton leivonta-ainekset
- Jauhoseos
- 2 kananmunaa
- 175 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl kevytmaitoa
Koristeluun:
- Dovgan Karamellisotu kondensoitu maito
- 1 dl Marjoja (viinimarjat, karpalot)
- 25 g Paahdettuja pekaanipähkinöitä
Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele kakkuvuoan reunat ja pohja hyvin voilla.
Avaa karamellisoitu kondensoitu maito, eli kinuski, sekoita lusikalla voimakkaasti, jotta kinuski notkistuu ja sitä on helpompi levittää. Kaada kakkuvuokaan kinuskia, levitä lusikalla tai pullasudilla vuoan reunoille ja pohjalle.
Valmista suklaakakkutaikina pakkauksen ohjeen mukaan, tarkista tarvittavat raaka-aineet pakkauksesta.
Belbake: Laita taikina-ainekset, kananmunat, voi ja maito kulhoon. Sekoita ensin sähkövatkaimen pienimmällä teholla vähän aikaa ja vatkaa siteen noin 2 minuuttia suurimalla teholla, kunnes taikina on kuohkeaa ja kaikki ainekset ovat sekoittuneet keskenään.
Kaada suklaakakkutaikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta.
Vanukas
Vanukkaasta tulee tasainen ja silkin pehmeä, kun sekoitat ainekset tehosekoittimessa, mutta yhtä hyvin ainekset voi sekoittaa käsin vispilällä.
Riko kananmunat tehosekoittimeen, surauta rakenne nopeasti rikki. Lisää joukkoon kondensoitu maito, kerma ja vanilja-aromi. Aja tasainen massa, noin 1 minuutin. Kaada vanukasmassa suklaakakkutaikinan päälle. Parhaan tuloksen saamiseksi, siivilöi vanukasmassa siivilän läpi suklaakakkutaikinan päälle.
Aseta kakkuvuoka isoon uunivuokaan. Kaada kuumaa vettä uunivuokaan, niin että vesiraja tulee noin puoleen väliä kakkuvuokaa. Varmista, ettei kakun sisään pääse vettä. Peitä kakkuvuoka kevyesti foliolla. Siirrä varovasti uuniin. Varo kuumaa vettä. Paista kakkua vesihauteessa 1 tunti – 1 tunti 30 minuuttia.
Tarkista kakun kypsyys tunnin kohdalla. Mikäli kakku on vielä löysää, jatka kypsennystä 15 minuuttia kerrallaan. Viimeisen 10 minuutin aikana voit myös poistaa vuokaa peittävän alumiinifolion. Nosta kakku pois uunista, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja anna sen sitten vetäytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai mieluiten yön yli.
Ennen tarjolle laittamista, laita kakku muutamaksi minuutiksi lämpimään vesihauteeseen, tämä auttaa kakkua irtoamaan vuosta. Kuivaa pohja ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Valuta valmiin kakun päälle vielä kinuskia, viimeistele marjoilla sekä paahdetuilla pekaanipähkinöillä.
Helppo ja maukas kahvikakku
Mehukas kahvikakku kondensoidusta maidosta maistuu herkulliselta sellaisenaan tai lisää taikinan täytteeksi marjoja ja erilaisia pähkinöitä.
Ainekset ja ohje:
- 1 prk Dovgan kondensoitua maitoa
- 4 kananmunaa
- 180 g vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 50 g voita, sulatettuna
- 1 dl pakastemustikoita
~ Voit korvata mustikat esimerkiksi rusinoilla, pähkinöillä, kuivatulla hedelmäsekoituksella, vain mielikuvitus on rajana.
Esilämmitä uuni 175°C.
Sekoita kulhossa kananmunat vispilällä ja lisää kondensoitu maito. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhot seokseen. Lopuksi lisää sulatettu voi ja kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (n. 1l vetoisuus). Ripottele päälle jäiset mustikat ja paista uunissa noin 40 minuuttia.
Tarkista kypsyys puutikulla.
Resepti ja kuvat yhteistyössä: Sokerivaltakunta
Itse tehdyt Baileys-fudget
Kondensoidusta maidosta valmistat helpot itse tehdyt joulukarkit. Fudget syntyvät suklaasta ja maitotiivisteestä alle puolessa tunnissa. Reseptien peruspohjana toimii suklaa sekä kondensoitu maito. Makumaailma voit vaihdella oman mielesi mukaan, lisää suklaaseokseen piparkakkumaustetta, pähkinöitä, lakritsia tai aikuiseen makuun mieleistä likööriä.
Kolmen aineksen ihanat fudget valmistuvat helposti.
Ainekset ja ohje:
- 1 prk (397g) Dovgan kondensoitua maitoa
- 400 g suklaata
- 0,5 dl Baileys-likööriä
- koristeluun Marianne-rouhetta
Laita kattilaan paloiteltu suklaa ja kondensoitu maito. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. Lisää seokseen Baileys-likööri kahdessa erässä ja sekoita tasaiseksi. Levitä massa n. 20 x 20-cm kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle Marianne-rouhetta ja painele sitä vähän myös seoksen sisään.
Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Säilyvät jääkaapissa noin viikon.
Piparkakutaikinafanin joulumakeiset
- 400 g valko- tai maitosuklaata
- 1 prk (397 g) Dovgan makeutettua maitotiivistettä
- 1 tl piparkakkumaustetta seokseen
- koristeluun 1/2 tl piparkakkumaustetta
Vinkki! Voit myös sulattaa suklaan kondensoituun maitoon mikrossa. Lämmitä seosta mikrossa n. 30 sekunnin pätkissä ja sekoita välillä kunnes suklaa on sulanut. Varo ettei seos kuumene liikaa ja pala.
Lakritsin ystävän kannattaa kokeilla myös näitä valkosuklaa-lakritsifudgeja, joihin raikasta makua tuo sitruuna. Tästä reseptiin >>
Jouluinen Granaattiomena-vadelmajälkkäri
Joulun maut yhdistyvät tässä ihanassa kerrosjälkkärissä. Piparkakulta maistuva muruseos pohjalla, hunajalla maustettu jogurtti keskellä ja päällä vadelmista ja granaattiomenamehusta tehty chiahyytelö. Tästä saat kauniin ja helpon jälkkärin joulupöytään.
Resepti on gluteeniton ja maidoton.
Ainekset ja ohje:
- 1,5 dl Euro-East granaattiomenamehua
- 100 g vadelmia
- 1rkl hunajaa
- 2/3dl chiansiemen
- 400g paksua maustamatonta ja sokeritonta soijajogurttia
(esim. Alpron mild & creamy plantgurt sokeriton) - juoksevaa hunajaa
Pohja:
- 0,5 dl saksanpähkinöitä
- 0,5 dl kuorittuja manteleita
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 2 rkl kookossokeria
- 0,5 tl kanelia
- ripaus suolaa
Valmista granaattiomena-vadelma-chiahyytelö edellisenä iltana. Blendaa granaattiomenamehu ja vadelmat sekä hunaja tasaiseksi. Lisää chian siemenet ja anna tekeytyä yön yli.
POHJA: Sekoita monitoimikoneessa pähkinät ja mantelit ja aja hienoksi. Lisää piparkakkumauste, kookossokeri, kaneli ja suola. Sekoita vielä tasaiseksi. Lusikoi murua lasin pohjalle.
Vinkki! Voit korvata tämän myös hienoksi murskatuilla piparkakuilla.
Sekoita jogurttiin hunajaa maun mukaan. Lusikoi jogurtti muruseoksen päälle. Viimeisenä lisää kerros granaattimena-vadelma-chiahyytelöä.
Resepti yhteistyössä: Sanna Hiltunen, Parantavaruoka. Reseptin ja muita jouluherkkuja löydät Parantavaruoka Joulu/ Talvi e-keittokirjasta.
Omena-kinuskijoulutortut
Perinteisiä joulutorttuja voi tuunata oman maun mukaan. Valmistimme ihania joulutorttuja kinuskista ja omenanpaloista.
Toffee-suklaapiiras
Toffee-suklaapiiras on ihana herkku, jonka valmistat käden käänteessä.
Tämän piiraan voit valmistaa jo muutamaakin päivää aiemmin jääkaappiin odottamaan. Karamellisoitu kondensoitu maito tekee valmistuksesta helppoa ja nopeaa.
Ainekset ja ohje (10 palaa)
Pohja:
- 250 g Prjanik, karamellinmakuinen
- 80-100 g sulatettua voita
Mikäli et löydä kaupasta Venäläisiä piparkakkuja, käytä aromikkaita kandisokerikeksejä.
Täyte:
- 1 prk Dovgan kondensoitu maito, karamellisoitu
- ½ tl piparkakkumaustetta
- 200 g maitosuklaata
- 50 g suolapähkinöitä
Laita Prjanik keksejä tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Voit murustaa keksit myös muovipussissa lihanuijalla. Sulata voi ja sekoita keksinmurujen joukkoon. Vuoraa halkaisijaltaan irtopohjainen 20-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle.
Sekoita karamellisoidun kondensoidun maidon joukkoon piparkakkumauste ja levitä keksipohjan päälle. Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen. Levitä sulatettu suklaa kondensoidun maidon päälle. Ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Nosta jääkaappiin, kunnes suklaa on jähmettynyt.
Resepti ja kuva: Kati Jaakonen, Hellapoliisi