Mitä kimchi on ja miksi se on niin suosittua?

Mitä kimchi oikeastaan on?

Kimchi on korealainen fermentoitu ruoka, jonka pääraaka-aineena toimii yleensä kiinankaalin lisäksi erilaiset vihannekset kuten retiisi, porkkana ja sipuli. Näitä vihanneksia maustamassa ovat tyypillisesti chili, valkosipuli, inkivääri, kevätlaukka ja korealainen kalakastike (jeotgal). Perinteisesti kimchi valmistetaan fermentoimalla – prosessissa, joka kehittää ruokaan sen ominaisen happaman maun ja parantaa säilyvyyttä.

Kimchin historia ulottuu yli 2000 vuoden taakse. Alun perin se kehitettiin säilömään vihanneksia kylmää talvea varten aikana, jolloin jääkaappeja ei ollut saatavilla. Fermentointi tapahtui perinteisissä saviastioissa nimeltä onggi, jotka haudattiin osittain maahan säilytystä varten.

Korealaisessa ruokakulttuurissa kimchillä on keskeinen asema – se on melkein poikkeuksetta läsnä jokaisella aterialla. Korealaiset nauttivat keskimäärin 18-25 kiloa kimchiä vuodessa, ja sillä on kulttuurissa erityinen kunnia-asema. Kimjang, perinteinen kimchin valmistustilaisuus, on jopa listattu UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Miksi kimchi on kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti?

Kimchin suosion kasvu maailmanlaajuisesti johtuu useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Ensinnäkin, sen ainutlaatuinen makuprofiili – umamin, happamuuden, tulisuuden ja raikkauden tasapaino – vetoaa nykyajan monikulttuurisiin ruokamieltymyksiin. Kimchin monimutkaiset maut tekevät siitä kiehtovan lisän moniin ruokiin.

Toiseksi, kimchin terveysvaikutukset ovat saaneet paljon huomiota. Fermentoitujen ruokien hyödyt suoliston terveydelle ovat nousseet yleiseen tietoisuuteen, ja kimchi on yksi tunnetuimmista fermentoiduista elintarvikkeista.

Korealaisen populaarikulttuurin, kuten K-popin ja korealaisten elokuvien ja tv-sarjojen, kansainvälinen suosio on myös vaikuttanut merkittävästi kimchin leviämiseen. Tämä “Korean aalto” tai “Hallyu” on lisännyt kiinnostusta korealaiseen ruokakulttuuriin.

Me Euro-Eastilla olemme huomanneet, kuinka fermentoidut ruoat, erityisesti itäeurooppalaiset ja aasialaiset vaihtoehdot, ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Kimchin tuominen valikoimaamme täydentää monipuolista tarjontaamme, joka yhdistää idän ja lännen makuja.

Mitä terveyshyötyjä kimchin syömisellä on?

Kimchin syöminen tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, jotka perustuvat sen ainutlaatuiseen koostumukseen ja valmistusprosessiin. Fermentoinnin ansiosta kimchi sisältää runsaasti hyödyllisiä probioottisia bakteereja, erityisesti Lactobacillus-kantoja, jotka tukevat suoliston terveyttä.

Kimchi on myös erinomainen vitamiinien ja mineraalien lähde. Se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, sekä kuitua ja antioksidantteja. Fermentointi parantaa näiden ravintoaineiden imeytymistä ja biotasapainoa.

Kimchin säännöllinen nauttiminen voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää probioottien kautta, jotka tukevat suoliston mikrobiomia – immuunipuolustuksen keskeistä osaa. Lisäksi kimchin sisältämät yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Vähäkalorinen ja ravinnetiheä koostumus tekee kimchistä myös erinomaisen valinnan painonhallintaan. Sen maku on täyteläinen, mutta kaloripitoituus matala.

Miten kimchiä voi käyttää ruoanvalmistuksessa?

Kimchi on erittäin monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää lukuisilla tavoilla ruoanvalmistuksessa. Perinteisesti se tarjoillaan lisukkeena, mutta sen käyttömahdollisuudet ylettyvät paljon pidemmälle.

Yksinkertaisimmillaan kimchi on herkullinen lisuke melkein minkä tahansa aterian kanssa. Se tuo raikkautta ja kontrastia runsaiden ruokien rinnalle ja toimii mausteena muuten miedoille ruoille. Voit tarjota kimchiä sellaisenaan esimerkiksi grillatun lihan, kalan tai keitetyn riisin kanssa.

Ruoanvalmistuksessa kimchi antaa umamia ja syvyyttä kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin. Kokeile kimchin lisäämistä perinteisiin suomalaisiin ruokiin kuten kaalilaatikkoon tai hernekeittoon tuodaksesi niihin uuden, yllättävän vivahteen.

Kimchi sopii erinomaisesti myös itäeurooppalaisten ruokien yhteyteen, joita löydät Euro-Eastin valikoimasta. Kokeile esimerkiksi kimchin yhdistämistä ukrainalaiseen borschiin tai venäläiseen perunasalaattiin tuodaksesi niihin uudenlaista makua ja raikkautta.

Miten valita laadukas kimchi?

Laadukkaan kimchin valitseminen on tärkeää parhaan maun ja terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Hyvälaatuinen kimchi on raikasta, elävää ja tasapainoista maultaan. Kun ostat kimchiä, kiinnitä huomiota sen ulkonäköön: vihannesten tulisi olla kimmoisaa ja säilyttää rakenteensa, ei liiallisen pehmeitä tai vetisiä.

Tuoksun tulisi olla hapan ja aromaattinen, ei tunkkainen tai epämiellyttävä. Hyvä kimchi tarjoaa tasapainoisen yhdistelmän umamia, happamuutta ja tulisuutta, jossa mikään maku ei hallitse liikaa.

Aitoa kimchiä löytää Suomessa yhä useammasta paikasta. Erikoistuneet aasialaiset ruokakaupat, suuremmat supermarketit ja verkkokaupat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja. Me Euro-Eastilla olemme ylpeitä voidessamme tarjota laadukasta kimchiä suoraan verkkokaupastamme, täydentäen itäeurooppalaisten herkkujen valikoimaamme.

Kimchin ainesosat kannattaa myös tarkistaa. Laadukkaassa kimchissä käytetään tuoreita raaka-aineita, ja fermentointi tapahtuu luonnollisesti ilman ylimääräisiä lisäaineita tai säilöntäaineita. Jos olet huolissasi suolan määrästä, markkinoilla on myös vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Kimchi – itäeurooppalaisen keittiön uusi maustaja

Vaikka kimchi on alun perin korealainen tuote, se on löytänyt paikkansa myös itäeurooppalaisessa keittiössä, joka on Euro-Eastin erikoisalaa. Kimchi toimii erinomaisena siltana idän ja lännen ruokakulttuurien välillä, tuoden fermentoinnin perinteet yhteen uudella ja inspiroivalla tavalla.

Kimchin happamuus ja moniulotteisuus täydentävät luontevasti monia itäeurooppalaisia ruokia, kuten hapankaalia, suolakurkkuja ja muita fermentoituja herkkuja. Se tarjoaa tulisuutta ja syvyyttä, joka tuo uutta elämää perinteisiin resepteihin.

Euro-Eastin valikoimasta löydät nyt kimchiä muiden itäeurooppalaisten erikoisuuksien rinnalla. Kannustamme asiakkaitamme kokeilemaan tätä monipuolista lisuketta osana päivittäistä ruokavaliota – joko sellaisenaan nautittuna tai yhdistettynä suosikkiruokiisi. Kimchi tarjoaa helposti saavutettavan tavan rikastuttaa ruokavaliota probiooteilla ja tuo samalla ruokapöytääsi väriä, makua ja terveyttä.

Tutustu Euro-Eastin koko valikoimaan verkkokaupassamme osoitteessa euro-east.fi ja anna kimchin ja muiden itäisten herkkujen innoittaa ruoanlaittoa ja makunautintoja uudella tavalla!