Aprikoosi Parfait

Tämä jälkiruoka on kuin kevät lasissa! Sen raikas aprikoosin maku yhdistyy täyteläiseen kermaan ja herkulliseen appelsiinin säväyksen kera. Kerroksittain rakennettu herkku tarjoaa ihanan tasapainon makeuden ja raikkauden välillä. Lisäksi se saa piristävän säväyksen appelsiinisokerista ja krokantista, luoden täydellisen makuelämyksen, joka huokuu keväistä raikkautta.

aprikoosiparfait

Kuvan parfaitissa käytimme appelsiinisokeria ja suklaamunia koristeluun ja välissä on aprikoosifluidia.

Pääainesosat:

Parfait:

Aprikoosifluid:

Koristeluun:

  • Kermavaahtoa / mascarponevaahtoa
  • Minttua tai sitruunamelissaa koristeluun
  • Värillisiä suklaamunia / vaahtokarkkeja
  • appelsiinisokeria/ appelsiinikrokanttia

Valmistusohje:

  • Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdotettu kerma kondensoidun maidon kanssa varovasti nostellen. Lisää sitten aprikoosinektari. Laita seos pakastettavaan astiaan ja pakasta vähintään kuusi tuntia, välillä sekoittaen.
  • Valmista aprikoosifluid liottamalla liivatelehtiä kylmässä vedessä. Sulata liivatelehdet kattilassa 3 rkl vedessä miedolla lämmöllä. Sekoita sulatettu liivate ohuena nauhana aprikoosinektariin. Anna hyytyä kylmässä, sekoita välillä tarvittaessa.
  • Mascarponevaahdon valmistukseen vaahdota kerma, lisää sitten mascarponejuusto kevyesti nostellen. Mausta tomusokerilla ja vaniljalla. Vaihtoehtoisesti vaahdota kerma, lisää sokeri ja ripaus vaniljaa.

Valinnaiset ainesosat:  

Appelsiinisokeri:

  • Kahden appelsiinin kuori raastettuna
  • 1 dl hienoa sokeria
  • Valmista appelsiinisokeri sekoittamalla raastettu appelsiinin kuori hienoon sokeriin.

Appelsiinikrokantti:

  • 2 appelsiinin mehu
  • 2 dl hienoa sokeria
  • Appelsiinikrokantin tekoon purista kahden appelsiinin mehu. Lisää siihen hieno sokeri ja keitä miedolla lämmöllä noin 25–30 minuuttia tai kunnes massa saavuttaa noin 125 astetta. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, katso, kun massa muuttuu koostumukseltaan paksummaksi ja irtoaa kattilan reunoilta ja pohjasta. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille, anna jäähtyä ja murra haluamasi kokoisia paloja.

Esillepanoon

  • Valitse tarjoiluastia ja ota jäädykepakastimesta hieman sulamaan ennen kokoamista.
  • Kokoa annos laittamalla pohjalle murskattua appelsiinikrokanttia, lisää jäädykemassaa ja jatka kerrostamista kunnes astia on täynnä. Koristele paahdetulla appelsiinisokerilla, kermavaahdolla / mascarponevaahdolla, suklaamunilla / vaahtokarkeilla ja syötävillä kukilla.
  • Voit myös pakastaa tarjoiluastian ennen kokoamista pitääksesi annoksen kylmänä ja raikkaana tarjoiluhetkellä.

Nauti herkullisesta aprikoosi parfaitista!

aprikoosiparfait

Kuvassa koristeluun on käytetty appelsiinikrokanttia ja sitruunamelissaa.