Granaattiomenamehun terveysvaikutukset

Euro-Eastin granaattiomenamehut ovat 100 % täysmehuja ilman säilöntäaineita. Näitä luonnollisia granaattiomenamehuja ei ole valmistettu tiivisteestä – granaattiomenamehu on täysin kypsistä, käsin poimituista hedelmistä vastapuristettua mehua. Mehuissa on vain hedelmän oma sokeri, ei mitään lisättyä.

Granaattiomenamehu on valmista juotavaksi sellaisenaan. Granaattiomenan maku on uniikki ja se saattaa vaatia totuttelua; granaattiomenamehu on samaan aikaan sekä hieman hapanta että makeaa. Kuten tavallisia omenoita, myös erilaisia granaattiomenalajikkeita on yli 70, jotka kaikki ovat hieman eri makuisia.

Granaattiomenan terveysvaikutukset

Granaattiomenan vaikutusta terveyteen on tutkittu paljon. Hedelmän sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien uskotaan suojaavan soluja, vaikuttavan hidastavasti vanhenemiseen sekä vahvistavan vastustuskykyä. Kivennäis- ja hivenaineet puolestaan auttavat nesteenpoistossa, vahvistavat luustoa, sydäntä ja hermoja. Antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi granaattiomena sisältää runsaasti polyfenolisia yhdisteitä.

Granaattiomenan tehoaineita vaikuttaisi olevan etenkin granaattiomenan kuoressa, joten granaattiomenan terveysvaikutukset kannattaa nauttia mehuna. Lisäksi tehokkaalla puristimella kuoresta saadaan irti enemmän kuin kotona puristettaessa.

Litraan granaattiomenamehua tarvitaan noin 3 kiloa granaattiomenoita. Tuoreiden granaattiomenoiden saatavuus ja hinta kaupassa vaihtelevatmutta valmiista granaattiomenatäysmehusta saat energiaa päivääsi ympäri vuoden ja aina edullisesti.

Granaattiomenamehun käyttö

Granaattiomenan mehua voidaan käyttää erilaisiin juomiin tai smoothieen. Jos mehu maistuu mielestäsi liian vahvalta, kokeile lisätä mehuun kivennäisvettä tai spritea. Granaattiomenamehusta voit tehdä myös kauniin värisiä jääpaloja, jolloin helteelläkään juoma ei jäiden sulaessa laimene.

Voit kokeilla granaattiomenamehua myös ruoanlaittoon ja marinadeihin.  Granaattiomena antaa erityisesti liha- ja kanaruokiin syvyyttä ja hapokkuutta. Herkulliselta maistuu myös granaattiomenamehusta tehty salaatinkastike.

Granaattiomena – kaikkien hedelmien kuningas

Granaattiomenalla on pitkä ja vaikuttava historia: granaattiomena on kautta aikojen yhdistetty kauneuteen, hedelmällisyyteen ja ikuiseen nuoruuteen. Kreikkalaisessa mytologiassa hedelmää on pidetty jopa kuolemattomuuden symbolina ja elämän eliksiirinä.

Granaattiomenaan liittyy paljon symboliikkaa ja tarinoita. Granaattiomenaa on viljelty jo vuosituhansien ajan ja granaattiomenalla on ollut ja on edelleen tärkeä asema etenkin muinaisen Persian alueella, mistä granaattiomena on kotoisin. Kerrotaan myös, että muinaisessa Kreikassa ainoa käytetty lääke olisi ollut granaattiomena. Egyptiläiset puolestaan hautasivat vainajat granaattiomenien kanssa – pidettiinhän granaattiomenaa lupauksena ikuisesta elämästä.

Tärkeimmät granaattiomenan viljelyalueet ovat Kaukasiassa, mutta granaattiomenaa viljellään myös mm. Välimeren alueella, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa. Meidän maahantuomaamme granaattiomenamehuun käytetyt granaattiomenat kasvavat aurinkoisessa Azerbaidzanissa. Azerbaidzan onkin merkittävä granaattiomenamaa: Goychayn kaupungissa pidetään joka vuosi loka-marraskuussa granaattiomenafestivaali. Vuodesta 2006 lähtien järjestetyillä festivaaleilla granaattiomena on päätähtenä ja ohjelmaan kuuluu mm. granaattiomenan syöntikilpailu sekä kilpailu suurimmasta granaattiomenasta.