Perinteinen kalaseljanka
Seljanka on itä-europpalaisen keittiön klassikko, jonka juuret juontaa 1500-luvulle saakka. Kuten usein klassikoilla, erilaisia reseptejä on lukuisia. Tärkeintä on kuitenkin mausteet, suola ja kirpeys. Tämä perinteinen kalaseljanka saa makua piparjuuritahnasta sekä suolakurkusta. Pitkästä raaka-ainelistasta huolimatta keitto on helppo valmistaa ja ehdottomasti vaivan väärti!
Ainekset:
2 keltasipulia, kuutioituna
2 varsisellerin vartta, pilkottuna
3 rkl tomaattipyreetä
5 isoa kiinteä perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
6 tomaattia kuutioituna
1 rkl Euro-East piparjuuritahnaa
1 l hyvää kalalientä
2 laakerinlehteä
8 maustepippuria
500 g lohta paloina
½ luomusitruuna, pestynä ja pieniksi paloiksi leikattuna kuorineen
20 kpl mustia oliiveja 20 kpl, 4 osaan leikattuna
2 Euro-East suolakurkkua kuutioituna
nippu tilliä hienonnettuna
Tarjoiluun:
smetanaa
ruisleipää
Valmistaminen:
Kuullota kattilassa öljyssä sipulia, selleriä ja tomaattipyreetä noin 10 minuuttia. Lisää perunat ja jatka hetki kuullottamista. Lisää tomaatit ja piparjuuritahna, kuullota hetki. Lisää kalaliemi, laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää keittoon paloiteltu lohi. Lisää lopuksi sitruuna, oliivit, suolakurkut sekä tilli. Tarjoile smetanan ja leivän kera.
Resepti: Jyrki Tsutsunen