Reseptejä Granaattiomenamehusta
Granaattiomenamehusta on moneksi. Nauti mehua sellaisenaan tai käytä erilaisiin juomiin ja smoothieen. Granaattiomenamehusta voit tehdä myös kauniin värisiä jääpaloja, jolloin helteelläkään juoma ei jäiden sulaessa laimene.
Kokeile granaattiomenamehua myös ruoanlaittoon ja marinadeihin. Granaattiomena antaa erityisesti liha- ja kanaruokiin syvyyttä ja hapokkuutta. Herkulliselta maistuu myös granaattiomenamehusta tehty salaatinkastike.
Salaatinkastike granaattiomenasta
1/3 dl granaattiomenamehua (100 %)
granaattiomenan siemeniä
¼ dl kasviöljyä
1/3 dl punaviinietikkaa
ripaus sokeria (maun mukaan)
½ tl suolaa
pippuria
Lisää kaikki aineet kannelliseen lasipurkkiin, esim. vanha hillopurkki. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnes kastike sekoittuu. Valmis kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.
Marinadi lihalle
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
hienonnettua persiljaa
2 dl granaattiomenamehua (100 %)
4 rkl kasviöljyä
pippuria, suolaa
Sekoita kulhossa hienonnetut sipulit, granaattiomenamehu, persilja ja öljy. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Marinadi sopii erityisen hyvin lampaasta tehdyille shashlik-lihavartaille. Peitä lihanpalat marinadilla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä poista lihat marinadista, kuivaa ja kypsennä grillissä, paistinpannulla tai uunissa.
Granaattiomena-punaviinikastike
1 sipuli
öljyä
3/4 dl punaviiniä
1,5 dl granaattiomenamehua (100 %)
2 dl kanalientä
2-3 rkl granaattiomenakastiketta
maun mukaan sokeria
2 rkl voita
1. Hienonna sipuli ja kuullota sipulia öljyssä, kunnes se pehmenee. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Lisää viini ja anna kiehua niin kauan, että määrä suunnilleen puolittuu.
3. Lisää kanaliemi, granaattiomenamehu ja granaattiomenakastike. Mausta ripauksella sokeria ja lisää tarvittaessa. Jatka keittämistä keskilämmöllä, kunnes kastike hieman sakenee. Tähän kaikkeen menee aikaa n. puoli tuntia. Tämän jälkeen voit halutessasi siivilöidä kastikkeen.
4. Vispaa lopuksi sekaan voinokareet. Koristele halutessasi esim. lehtipersiljalla tai muilla yrteillä. Tarjoile kanan tai lihan seurana ja nauti!
Granaattiomenacreme
250 g granaattiomenamehua
3 kananmunaa
7 keltuaista
2 liivatelehteä
150 g kylmää voita
Sekoita kananmunat ja keltuaiset granaattiomenamehuun. Kypsennä vesihauteessa. Lisää lopuksi runsaassa vedessä liotetut liivatteet ja kylmä voi pieninä kuutioina hyvin sekoittaen. Lusikoi pieniin annosmaljoihin ja laita jääkaappiin hyytymään.
Granaattiomenasmoothie
100 g mustikoita tai mansikoita
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl granaattiomenatäysmehua
Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja tarjoa aamu- tai välipalana.