Pääruoat

Helppoja reseptejä pelmeneistä

Venäläisen keittiön klassikkoherkku pelastaa arjen, pelmenireseptejä voi muunnella loputtomasti. Tästä artikkelista löydät kootusti helppoja ja maukkaita reseptejä pelmeneistä. Nappaa Taschki-pelmenipaketti mukaan kaupan pakastealtaasta ja herkuttele.

Taschki-pelmenit kuuluvat K-ryhmän ruokakauppojen sekä Turun Osuuskaupan valikoimiin. Tutustu tästä Taschki-pelmenit valikoimaan >>

Keitetyt pelmenit

Pelmenit keitetään kuten pasta: runsaassa suolatussa vedessä (2 l vettä + n. 1 rkl suolaa). Tarkista sopiva suola maistamalla keitinvettä.

Pelmenit lisätään jäisinä suoraan kiehuvaan veteen – niitä ei pidä sulattaa. Kun vesi kiehuu uudelleen, lisää muutama laakerinlehti. Anna pelmenien kiehua kannen alla ja sekoita välillä varovasti esim. lusikalla, jotta pelmenit eivät tartu kiinni toisiinsa.

Pelmenit ovat kypsiä kun ne nousevat pintaan ja väri muuttuu vaaleammaksi. Tähän menee n. 5 minuuttia. Poista valmiit pelmenit vedestä esim. reikäkauhalla ja nauti pelmenit esimerkiksi adjika-kastikkeen, smetanan ja venäläisten suolakurkkujen kera.

Vinkki! Pelmenit voi keittää veden sijasta lihaliemessä.

Herkullinen pelmenivuoka

Nopeiden alkuvalmistelujen jälkeen mehevä vuoka kypsyy itsekseen uunissa kermaisessa tomaattikastikkeessa.

Ainekset ja ohje:

Pelmenien keitinvesi

  • 2 l vettä
  • 0,5 rkl suolaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 4 kpl kokonaista maustepippuria

Lisää jäiset pelmenit kiehuvaan suolalla, maustepippureilla ja laakerinlehdillä maustettuun veteen. Keitä pelmeneitä puolet pakkauksen keitto-ohjeesta, noin 4 minuuttia. Sekoita kerran varovasti esimerkiksi lusikalla, jotta pelmenit eivät tartu kiinni toisiinsa. Kaada vesi pois kattilasta tai nosta pelmenit reikäkauhan avulla vuokaan.

Voitele uunivuoka. Kaada vuoan pohjalle noin puolet esikeitetyistä pelmeneistä ja ripottele päälle kuivattua oreganoa. Kaada pelmenien päälle yks vihannessekoituspussi sekä puolet tomaatti-valkosipulikastikkeesta. Toista toinen kerros samalla tavalla − lisää loput pelmenit, pussi vihannessekoitusta ja loput kastikkeesta.

Viimeisimpänä kaada vuokaan ruokakerma ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Tomaattinen pelmenikeitto

Reseptistä saat helposti myös vegaanisen, kun käytät Taschki kasvispelmenejä.

Ainekset ja ohje (4-5 hlö)

  • 1 pss (500 g) Taschki lihapelmeni tai Taschki kasvispelmeni
  • 1 kpl sipuli
  • 1 L kasvislientä (1 L vettä, 2 kpl kasvisliemikuutiota)
  • 8 kpl kokonainen maustepippuri
  • 4 kpl laakerinlehteä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 70 g tomaattipyreetä
  • 1 pss (500 g) juureskuutioita, pakaste
  • muutama tippia tulistakastiketta, esim. piri piri tai tabasco

Koristeluun:

  • kevätsipuli, yrtit
  • smetana

Kuullota kattilassa sipuli pehmeäksi öljyn kanssa. Lisää litra vettä ja kasvisliemikuutiot kattilaan ja kuumenna. Tarkista, että kuutiot sulavat. Lisää mausteet sekä tomaattimurska ja -pyree. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä.

Lopuksi lisää jäiset juureskuutiot sekä pelmenit. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja pelmenit nousseet pinnalle. Tarkista maku.
Halutessa lisää keittoon muutama tippa tulista piri piri-kastiketta tai vastaavaan.

Annostele höyryävä keitto lautasille ja viimeistele smetanalla sekä kevätsipulilla ja yrteillä.

Paistetut pelmenit

Klassikkoannos.

Ainekset ja ohje (2-3 annosta):

Lisäksi:

Laita isoon kattilaan vettä ja suolaa kiehumaan. Lisää pelmenit ja anna kiehua kunnes ne nousevat pintaan eli noin 2-3 minuuttia. Laita pannulle voita ja anna sen valmiiksi ruskistua. Lisää ruskistuneeseen voihin pelmenit, pilkotut yrtit ja paista hetki. Annostele lautaselle.

Resepti ja kuva: Alexander Trivedi, Aitoa arkiruokaa -blogi 

Pelmenit kiinalaiseen tapaan

Herkullinen aasialaistyylinen keitto valmistuu samalla kun pelmenit kiehuvat, joten aikaa kuluu vain muutama minuutti. Makua keitto saa Gruzia-chilitahnasta ja soijakastikkeesta.

Pelmenit kiinalaisittain

Ainekset ja ohje:

1 pss Taschki-pelmenejä (500 g)
½ kurkku
Gruzia-chilitahnaa
Soijakastiketta

Keitä pelmenit runsaassa suolatussa vedessä. Pilko tuorekurkkua ohuiksi suikaleiksi. Lisää kulhon pohjalle kurkkusuikaleet, maun mukaan Gruzia-chilitahnaa valkosipulilla sekä 1 rkl soijakastiketta. Kun pelmenit nousevat pintaan ja muuttuvat valkeiksi, lisää pelmenit ja lientä kulhoon kurkun ja mausteiden päälle. Tarjoile heti.

Pelmenilasagne

Makumaailmaa voit muokata oman mielesi mukaan lisäämällä joukkoon esim. porkkanaraastetta tai fetajuustoa.

Ainekset ja ohje:

1 pss Taschki-pelmenejä (500 g) kasvis, hapankaali ja herkkusienitäytteellä
½ sipuli
200 g herkkusieniä
1 kananmuna
2,5 dl ruokakermaa tai kaurakerma
minitomaatteja
suolaa, pippuria
basilikaa, ruohosipulia, oreganoa
125 g juustoraastetta

Viipaloi sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää pilkotut sienet ja jatka paistamista n. 5 min. Keitä pelmenit ohjeen mukaan runsaassa suolatussa vedessä. Sekoita kananmuna, kerma, mausteet ja hienonnetut yrtit. Laita vuokaan keitetyt pelmenit, sienet, sipulit ja tomaatit. Peitä kastikkeella ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 220 –asteessa noin 15-20 min.

Pelmenit rucolalla ja parmesaanilla

Tarjoa pelmenit italialaiseen tapaan oliiviöljyllä, rucolalla ja parmesaanilla. Tästä vaikka herkullinen lounassalaatti!

Ainekset ja ohje:

1 pss Taschki lihapelmenejä (500 g) tai Taschki kasvispelmenejä
kirsikkatomaattejakevätsipulia
rucolaa
basilikaa
parmesaania
oliiviöljyä paistamiseen

Keitä pelmenit runsaassa, suolatussa vedessä. Halutessasi lisää keitinveteen maustepippureita sekä pari laakerinlehteä.
Paista kypsät pelmenit pannulla oliiviöljyssä, lisää kirsikkatomaatteja ja kevätsipulia. Viimeistele rucolalla, basilikalla ja parmesaanilastuilla ja tarjoile heti!

*********************************************************************

Inspiroidu näistä resepteistä ja loihdi oma pelmeniannoksesi.
Taschki-pelmenit kuuluvat K-ryhmän ruokakauppojen sekä Turun Osuuskaupan valikoimiin. Tutustu tästä Taschki-pelmenit valikoimaan >>