Varhaisperunat ja erilaiset kalaruoat ovat kesän parasta antia. Savustettu kala eri muodoissaan on takuuvarma kesäpöydän herkkuruoka. Maista savustetun lohen tai sinappisillien sijaan savustettuja kilohaileja.
Savustettuja kilohaileja saa kätevästi säilykkeenä ruokakaupoista tai tilaamalla suoraan Euro-Eastin verkkokaupasta. Kalasäilykkeistä saa helposti pyöräytettyä maukkaan lisukkeen tai kokonaisen aterian, ne maistuvat myös sellaisenaan esimerkiksi saaristolaisleivän päällä. Mökkioloissa sekä veneissä kalasäilyke on erinomainen perustarvike, sillä se säilyy avaamattomana huoneenlämmössä.
Euro-Eastin Riga-kilohailit savustetaan tuoreena, perinteisin menetelmin leppälastuilla ja purkitetaan käsin. Öljyyn tai tomaattiin säilötty savustettu kilohaili on edullista kalaruokaa ilman lisä- tai säilöntäaineita. Savustetut kilohailit ovat pehmeitä ja maukkaita eikä ruotoja tarvitse pelätä.
Katso reseptivinkkimme kilohaileista ja loihdi lomaväelle hetkessä herkullinen kala-ateria.
Tutustu koko kalasäilykevalikoimaan täältä >
Helpot ja herkulliset kalaleivät
Valmista kilohailileipiä alkupalaksi, välipalaksi tai vaikka iltapalaksi.
Ainekset ja ohje:
- Old Riga savustetut kilohailit öljyssä tai tomaattikastikkeessa
- Vaaleaa leipää
- Yritiöljyä, valkosipulia, mustapippuria
- Tomaattia
Sivele leipäviipaleet kevyesti oliiviöljyllä, halutessasi lisää öljyyn yrttejä ja valkosipulia tuomaan lisää makua. Paahda leipiä hetki uunissa, paistinpannulla tai grillissä, jotta pinta saa kullanruskean värin. Asettele leiville savustettuja kilohaileja öljyssä tai tomaattikastikkeessa ja viipaloi päälle raikasta tomaattia. Nauti!
Kilohailikaviaari
Herkullinen kilohailikaviaari on helppo valmistaa ja maistuu erinomaiselta tumman leivän sekä perunoiden kanssa. Tämä resepti kannattaa laittaa korvan taa: se on nopea arjen ateria mutta yhtä hyvin juhlien noutopöydän houkutteleva kalaherkku.
Ainekset ja ohje:
- 1 prk (250 g) Old Riga savustettua kilohailia öljyssä
- 1 kokonainen kevätsipuli
- 3 keitettyä kananmunaa
- 150 g ranskankermaa, smetanaa tai majoneesia
- n. 1 dl silputtua tilliä
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 1/2 tl pieniä kapriksia
- 1/2 tl mustapippuria
Tarjoa:
- Varrasleipää, tummaa saaristolaisleipää, ruisnappeja tai uusia perunoita.
Keitä kanamunat koviksi, n. 7 minuuttia. Valuta kilohailipurkista öljy pois.
Hienonna kulhossa kilohailit ja kananmunat haarukalla. Leikkaa kevätsipuli pieneksi silpuksi, voit myös hienontaa hieman kapriksia. Sekoita kaikki ainekset keskenään, mausta ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja suolaa.
Annostele kilohailikaviaari leipien päälle tai nauti uusien perunoiden kera.
Kilohaili-sipulipiirakka
Maukas kilohailipiirakka sopii moneen kesän ruokahetkeen; päivälliseksi, illanistujaisiin, noutopöytään, rapujuhliin.
Ainekset ja ohje:
- 1 prk Old Riga savustettu kilohaili öljyssä
- 1 pkt (500g) voitaikina
- 2 sipulia
- nippu kevätsipulia
- 100 g kirsikkatomaatteja
- 2 kanamunaa
- 2 dl kermaa
Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli se n. 24 cm piirasvuoan päälle. Kuullota silputtu sipuli öljyssä ja lisää pannulle paloiteltu kevätsipuli. Halkaise kirsikkatomaatit. Levitä piirakkapohjalle valutetut kilohailit, tomaatit ja sipuliseos. Vispaa kanamuna ja kerma sekaisin, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada vuokaan. Halutessasi voit ripotella päälle hieman juustoraastetta.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniin kullan ruskea. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Raikas Kilohailisalaatti
Kauniit pienet savustetut kalat koristavat salaatin helpolla tavalla. Kilohailin maku ja rakenne on herkullinen, eikä ruotoja tarvitse pelätä. Savustetut kalat ovat pehmoisia ja voit syödä ne kokonaisina. Koristele erilaisilla yrteillä ja vaikka syötävillä kukilla mikäli sellaisia on saatavilla. Tarjoa seuraksi halutessasi salaattikastiketta tai oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.
Ainekset ja ohje (4-6 annosta)
- 1 purkki (250 g/175g) Old Riga Savustettu kilohaili
- 70 g vuonankaalia
- 70 g rucolaa
- 200 g kirsikkatomaatteja
- 1 iso punasipuli
- 50-100 g sokeriherneenpalkoja
- 1 granaattiomena
- tuoretta minttua tai muuta yrttiä
- 1 sitruuna lohkoina
Laita vuonankaali ja rucola tarjoiluvadille. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Paloittele sokeriherneenpalot ohuiksi vinoviipaleiksi ja poista granaattiomenista siemenet.
Irrota mintusta lehtiä ja leikkaa sitruuna lohkoiksi. Valuta öljy kilohailipurkista.
Kokoa aineksista kaunis ja värikäs salaatti. Asettele kilohailit salaatin joukkoon kokonaisina. Tarjoa sellaisenaan tai laita tarjolle myös salaattikastiketta tai oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa.
Resepti ja kuva: Kati Jaakonen, Hellapoliisi
Slaavilainen savukalasalaatti
Tässä vaihteeksi hieman erilainen idea! Slaavilaiseen tapaan maustettu savukalasalaatti on hyvä piknikeväs, jonka voit tehdä etukäteen valmiiksi ja napata rasiassa mukaan.
Ainekset ja ohje (8 annosta)
- 250 g gluteenitonta makaronia
- 75 g Dovgan grillattua paprikaa kuutioituna
- 100 g Euro-East suolakurkkuja kuutioituna
- 200 g pakasteherneitä, sulatettuna
- 250 g Savustettu kilohaili tomaattikastikkeessa
- 100 g majoneesia
- 100 g turkkilaista jogurttia
- 0,5 dl tomaattisosetta
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria myllystä
- 0,5 dl tilliä hienonnettuna
Keitä makaroni, valuta, huuhdo, jäähdytä. Valuta ja kuutioi paprika ja suolakurkku. Hienonna kilohaili liemineen. Sekoita majoneesi, jogurtti ja tomaattisose kastikkeeksi. Mausta suolalla sekä pippurilla. Yhdistä ainekset ja sekoita joukkoon kastike.
Resepti ja kuvat: Kimmo Ollila, Kulinaari-ruokablogi
Kilohailikiusaus
Kilohailikiusaus on arkiruokaa parhaimmillaan. Kiusaus on helppo, herkullinen ja terveellinen kalaruoka. Maukasta vaihtelua ruokapöytään.
Reseptissä voit käyttää savustettuja kilohaileja öljyssä tai savustettuja kilohaileja tomaattikastikkeessa – molemmat sopivat reseptiin todella hyvin.
Ainekset ja ohje:
- 1 prk (250 g) Old Riga savustetut kilohailit
- 1 kg peruna-sipulisekoitusta *pakaste
- 250 g kasvissuikale *pakaste
- 4 dl ruokakermaa
- suolaa, pippuria, Provencale-yrttiseos
Kaada voideltuun uunivuokaan puolet jäisestä peruna-sipulisekoituksesta sekä kaikki kasvissuikaleet. Mausta suolalla, pippurilla ja yrttiseoksella. Levitä perunoiden päälle savustetut kilohailit. Lisää loput perunasuikaleet ja kaada päälle ruokakermaa.
Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Kilohaili-perunat rucolapedillä
Kesäinen kalaruoka-annos valmistuu tuossa tuokiossa.
Ainekset ja ohje (2 hengelle):
- 1 prk (250 g) Old riga Savustettu kilohaili tomaattikastikkeessa
tai paistettu kilohaili tomaatissa - 6 isohkoa perunaa
- mustapippuria myllystä
- juustoraastetta
- rucolaa, tilliä
- Creme fraichea, smetanaa tai muuta haluamaasi kastiketta
Kuori tarvittaessa perunat ja keitä kypsiksi.
Laita keitetyt perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja paina perunat hellästi kasaan esim. perunasurvimella. Aseta jokaisen perunan päälle 4-5 kilohailia (maun mukaan), käytä myös purkissa oleva tomaattikastike. Pyöräytä jokaiselle perunalle vähän mustapippuria myllystä .
Laita perunoiden päälle hieman juustoraastetta. Paista lopuksi perunoita 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on saanut hieman väriä ja sulanut.
Tarjoile kilohaili-perunat ruoclapediltä ja nokareella creme faichea.
**********
Herkulliset kalasäilykkeet löydät ruoka- ja päivittäistavarakaupoista ympäri Suomen sekä voit tilata tuotteita suoraan kotiisi Euro-Eastin verkkokaupan kautta.