Nopeat ja herkulliset arkiruokareseptit tattarista

Tattari on erityisen suosittua itäeurooppalaisessa ja venäläisessä keittiössä ja sitä syödään usein perunan ja riisin sijaan. Viime vuosina on tattarin käyttö myös suomalaisten keittiöissä lisäätynyt. Onhan tattari loistava lisäkevaihtoehto ja ravintoarvoiltaan erinomainen,

Tattari on täynnä hyviä ravintoaineita. 100 grammassa tattarisuurimoita on jopa 13 g proteiinia ja runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia sekä keholle välttämättömiä aminohappoja, hiilihydraattia. Erityisesti lysiini-aminohappoja tattarissa on runsaasti.

Tattarisuurimot kypsyvät riisin tapaan kiehuvassa vedessä noin 10 minuutissa, joten ateria valmistuu nopeasti. Tattaria kannattaa kokeilla lisukkeena monenlaisen ruoan kylkeen, se täydentää erinomaisesti niin liha-, kala- kuin kasvisruokiakin tai lisää pata- ja laatikkoruokiin tuomaa ruokaisuutta.

Ota tästä artikkelista talteen nopeat ja herkulliset tattarireseptit kotikeittiöösi.

Maukas kantarelli-tattariristto

Tattarista valmistat helposti ja nopeasti ihanan risoton, eikä mausta tarvitse tinkiä. Pehmeä ja kermainen kantarelli-tattaririsotto valmistuu vain 30 minuutissa. Tarjoa pääruokana tai lisukkeena.

Ainekset ja ohje (6 pääruoka-annosta):

3 dl Dovgan tattarisuurimot
5 dl kasvislientä (vesi + 1 kpl kasvisliemikuutio/fondue)
2,5 dl kauraruoka paahdettu sipuli
1 kpl kevätsipuli tai salottisipuli
200 g tuoreita tai säilöttyjä kantarelleja

Mausteet:
2 rkl sitruunan mehua
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta salviaa
suolaa
mustapippuria myllystä
Parmesaania koristeeksi

Hienonna sipuli ja kuullota sitä kattilassa tilkassa oliiviöljyä.

Huuhtele tattari. Kaada tattari kattilaan, kääntele hetki ja kaada päälle kasvisliemi. Anna tattarin kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes kaikki neste alkaa imeytyä. Lisää kaurakerma ja keitä vielä keskilämmöllä noin viisi minuuttia.

Lisää mausteet; sitruunan mehu, oregano, salvia ja timjami sekä mustapippuria myllystä, sekoita. Lisää joukkoon kantarellit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Viimeistele annokset parmesaanilla ja rouhaisulla mustapippuria.

Tuoreet kantarellit:
Putsaa kantarellit ja tarvittaessa pilko sieniä pienemmäksi. Paista pannulla voissa ja mausta kevyesti suolalla sekä pippurilla. Lisää tattaririsoton joukkoon.

Säilötyt kantarellit:
Huuhtele kantarellit ja tarvittaessa pilko sieniä pienemmäksi. Lisää tattaririsoton joukkoon.

Tattari-kimchiwokki

Tattarista ja kimchistä valmistuva wokki valmistuu nopeasti arkena illalliseksi.
Tattarin keittyessä (n. 10 minuuttia), ehdit valmistaa aterian wokin valmiiksi.

Ainekset ja ohje (2-3 hlö)

Keitä tattari kevyesti suolatussa vedessä ohjeen mukaan noin 10 minuuttia.
Tämän aikana ehdit valmistaa wokin. Huuhtele ja leikkaa herkkusienet siivuiksi, paista pannulla. Lisää parsakaali. Anna paistua pari minuuttia, parsakaali saa jäädä rapsakaksi.

Aseta kasvikset pannun reunoille, jolloin pannun keskelle jää tilaa. Lisää pannulle naudan minuuttisuikaleet ja paista 2-3 minuuttia. Lisää kimchi sekä keitetty tattari ja sekoita kaikki sekaisin. Koristele korianterilla.

Vinkki! Voit käyttää myös valmiita wokki-vihannessekoituksia.

Punakaali-tattarivuoka

Mikäli pidät perinteisestä kaalilaatikosta, kokeile myös tätä. Tarvitset vain muutaman aineksen.

Ainekset ja ohje (6 annosta):

Huuhtele tattarisuurimot vedellä ja valuta. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio. Lisää huuhdellut tattarisuurimot. Anna kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt tattarisuurimoihin.

Sekoita joukkoon punakaalisalaatti. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita joukkoon. Lisää siirappi, rakuuna tai rosmariini ja mustapippuria myllystä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Riko joukkoon kananmunat ja sekoita.

Laita seos reunalliseen uunivuokaan ja kypsennä 200-asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes seos on kiinteä ja pinta kauniin värinen. Tarjoa ja nauti!

Resepti ja kuva yhteistyössö: Kati JaakonenHellapoliisi

Tattari-munakoisovuoka

Munakoisovuoka, joka valmistuu helposti ja maistuu ihanalta. Tattari sopii annokseen todella hyvin ja tuo ihanaa pähkinäistä makua ja ruokaisuutta. Pitkä haudutusaika tuo vuokaan mehevyyttä ja tiivistää makuja.

Ainekset ja ohje (4-6 hengelle)

Munakoisotäyte:

  • 1 prk Dovgan munakoisoa chilikastikkeessa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 punainen paprika
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • 1 tl hunajaa
  • 4-5 tomaattia
  • kuivattua oreganoa
  • (tuoretta basilikaa)

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
Keitä tattarisuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (n.10min)

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit. Pilko kesäkurpitsa ja paprika.

Sekoita kulhossa pilkotut kasvikset ja sipulit sekä munakoisot ja keitetty tattari. Nypi mukaan basilikan lehdet. Lisää balsamiviinietikka, sitruunamehu ja hunaja. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Tasoita pinta.

Viipaloi tomaatit ja aseta viipaleet päällimmäiseksi. Ripottele päälle kuivattua oreganoa. Paista uunissa n.40min ja tarjoa.

Resepti ja kuvat yhteistyössä: Minska

Helppo sienitattarisotto

Yksinkertainen ja helppo sieniristto on arki-iltojen pelastus tai liharuokien täydellinen lisuke.

Ainekset ja ohje:

  • 1 sipuli
  • 3 dl Dovgan tattarisuurimoita
  • 6-10 dl kasvislientä
  • n. 200g herkkusieniä (tai muita haluamasi sieniä)
  • tuoretta timjamia

Huuhtele tattari kylmällä vedellä. Kuullota sipuleita öljyssä, lisää tattarisuurimot ja kuullota vielä hetki. Aloita liemen lisääminen nostamalla kauhallinen lientä pannulle. Sekoittele ja lisää aina seuraava kauhallinen, kun edellinen on kiehunut pois. Jatka kunnes tattari on pehmentynyt. Pilko herkkusienet paloiksi ja paista kuivalla pannulla. Sekoita joukkoon paistetut sienet, mausta timjamilla ja tarjoja.