Pääsiäisen herkulliset jälkiruoat

Pääsiäinen on kevään suuri ruokajuhla, maukkaita pääruokia ja makeita jälkiruokia.
Kokosimme yhteen Pääsiäismenuun sopivat helpot jälkiruoat kondensoidusta maidosta. Katso reseptit alta ja herkuttele.

Mämmimousse

Pääsiäisherkutteluun sopivan mämmimoussen voi tarjoilla suklaamunan puolikkaista tai perinteisemmin jälkiruokakulhosta.

Ainekset ja ohje:

Annoksesta täytetty 12 suklaamunan puolikasta

Vispaa kerma kuohkeaksi, vatkaa hiljemmällä nopeudella joukkoon kondensoitu maito. Lisää mämmi käännellen seokseen. Tarkista maku. Lisää maun mukaan mämmiä tai jos haluat lisää makeutta, niin lisää kondensoitua maitoa. Anna seistä hetki jääkaapissa.

Halkaise suklaamunat varoen saumakohdasta veitsellä kahtia ja täytä puolikkaat mämmimoussella. Ennen tarjoilua koristele annokset mangopiltillä ja suklaa rouheella.

 

Helpot Sitrusposset

Raikkaat sitrusposset on helppo tehdä ja valmistuvat nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.
Nämä herkut voi tehdä jääkaappiin valmiiksi hyvissä ajoin ennen herkkuhetkeä.

Sitrus posset

Ainekset ja ohje (4-6 annosta):

  • 1 prk Dovgan kondensoitua maitoa
  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 3-4 dl appelsiinimehua (2 isoa appelsiinia)
  • 1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • Kahden appelsiinin kuoriraaste

Raasta appelsiinin kuoret raastimella. Pese appelsiinin kuori hyvin lämpimällä vedellä ennen raastamista.
Vinkki! Laita pala leivinpaperia raastimen päälle. Näin kuori ei takerru raastimen teriin ja saat enemmän raastetta.

Purista kulohoon mehu appelsiineista ja sitruunasta.

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito, appelsiinin kuoriraaste sekä lisää vähitellen puristettu mehu appelsiineista ja sitruunoista. Tarkista makua välissä ja lisää mehua tarvittaessa. Säästä appelsiinin kuoriraastetta myös hieman koristeeksi.

Jaa seos tasaisesti tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin hyytymään 4 tunniksi tai yön yli.
Koristele annokset ennen tarjoilua appelsiinin kuoriraasteella ja karamellisoiduilla manteleilla.

Ohjeesta tulee neljä isompaa ja kuusi pienempää annosta. Riippuen tarjoiluastian koosta.

Karamellisoidut mantelit

2 rkl voita
100 g mantelilastuja
3 rkl tomusokeria

Sulata voi pannulla. Lisää mantelit ja ripottele päälle tomusokeri. Paista mantelilastuja keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes lastut karamellisoituvat ja muuttuvat kauniin kullanruskeiksi. Siirrä mantelilastut lautaselle ja anna jäähtyä.

Passionoffee

Supernopea ja maukas jälkruoka Passionoffee on raikas muunnelma klassisesta banoffeekakusta. Jälkiruoan voi tarjoilla heti annosten kokoamisen jälkeen.

Ainekset ja ohje (4 annosta)

Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon passionhedelmärahka.

Murusta keksit annoskulhojen pohjalle, lusikoi keksimurun päälle reilu ruokalusikallinen kinuskia, jaa rahka-kermavaahto seos tasaisesti jokiseen annoskulhoon. Halkaise passionhedelmät ja viimeistele annokset lusikoimalla yhden puolikkaan hedelmäliha aina yhteen annoskulhoon. Tarjoile!

Raikas kolmen aineen sitruunapiiras

Ainekset ja ohje:

Murotaikina. Valmista piirakan pohja itse tai oikaise kaupan pakastealtaan kautta.

  • 125 g voita tai margariinia
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 kanamuna
  • 2,5 dl venäjauhoja (gluteenittoman saat käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Murotaikinan valmistus. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota vuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä taikina vuokaan, pohjalle sekä reunoille.

Jos käytät valmispohjaa, sulata murotaikina ohjeen mukaan ennen vuokaan muotoilua.

Kaada kulhoon kondensoitu maito, kanamunat ja sitruunamehu. Sitruunamehu kannattaa siivilöidä seokseen, jos et halua seokseen sitruunanpalasia. Sekoita seos kevyesti sekaisin ja kaada vuokaan.
Mikäli kaipaat lisää makeutta, lisää seokseen ripaus sokeria, jos taas kirpeyttä lisää hieman sitruunamehua.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Ohjeessa käytetty irtopohjavuokaa (koko 26 cm)

Vinkki! Jos uunisi on tehokas ja polttaa usein leipomusten pinnat, laita piirakan päälle suojaksi uunipelti parin sentin etäisyydelle, kun pinta on saanut sopivasti väriä, noin 20 minuuttia uuniin laittamisen jälkeen. Piirakka kypsyy rauhassa eikä pinta tummu liikaa.

Anna jäähtyä hyvin. Maistuu parhaimmalta kylmänä. Nauti kermavaahdon kera!

Avokadojäätelö mansikoilla

Ainekset ja ohje (n. 10 annosta):

Koristeluun:

  • ½ l tuoreita mansikoita
  • Dovgan Kondensoitu maito, makeutettu

Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon kondensoitu, makeutettu maito.
Puolita avokadot ja poista kivet. Hienonna hedelmäliha ja sekoita se vaniljasokerin kanssa vaahdon joukkoon. Tarkista maku.

Vuoraa litran vetoinen leipävuoka tuorekelmulla ja kaada seos vuokaan, tasoita pinta.
Laita vuoka pakastimeen yön yli.

Kumoa tarjoiluvadille, poista tuorekelmu ja koristele tuoreilla mansikoilla. Valuta pinnalle hieman makeutettua kondensoitua maitoa. Tarjoa!

Omenakerrosherkku

Yksinkertaiseen, mutta herkulliseen jälkiruokaan riittää vain pari ainetta.

Ainekset ja ohje:
Sharlotka-omenapaloja
Dovgan karamellisoitua maitotiivistettä (dulce de leche)
kermavaahtoa
(rahkaa)
keksejä, esim. kaura

Karamellisoitu manteli:
2 rkl voita
100 g mantelilastuja
3 rkl tomusokeria
½ tl kanelia

Valmista ensin mantelit. Sulata voi pannulla. Lisää mantelit ja ripottele päälle tomusokeri ja kaneli. Paista mantelilastuja keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes lastut karamellisoituvat ja muuttuvat kauniin ruskeiksi. Siirrä mantelilastut lautaselle ja anna jäähtyä.

Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Voit halutessasi käyttää myös kermavaahdon ja rahkan seosta. Murenna keksit käsin tai muovipussin sisällä esim. kaulimella.

Kokoa jälkiruoat maljaan tai juomalasiin. Aloita peittämällä lasin pohja omenapaloilla. Lisää keksin muruja ja lusikoi päälle karamellisoitua maitotiivistettä. Lisää lopuksi kermavaahtoa. Jatka kerroksittain täyttämistä kunnes lasit ovat täynnä. Koristele annokset karamellisoidulla mantelilla tai esim. raastetulla suklaalla.

Kinuskiset marjapavlovat

Superhelppo jälkiruoka vuoden jokaisena päivänä.

Ainekset ja ohje (8 annosta):

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljalla. Annostele jokaiselle marengille sopiva määrä kermavaahtoa. Raidoita pavlovat kinuskilla lusikkaa apuna käyttäen.

Ota muutama ruokalusikallinen karamellisoitua kondensoitua maitoa toiseen astiaan ja sekoita notkeaksi. Voit myös lämmittää pari sekuntia mikrossa jolloin kinuski notkistuu.

Viimeistele pavlovat marjoin. Asettele tarjolle ja nauti!

Sitruuna-jugurttijäätelö

Jäätelön voit maustaa makusi mukaan. Kokeile vaikka raikkaan sitruunaista jäätelöä, jonka joukossa on jugurttia ja reilusti sitruunaa.

Ainekset ja ohje:

2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
l prk (397 g) Dovgan makeutettua maitotiivistettä
125 g kreikkalaista jugurttia
1 sitruunan mehu ja kuori hienoksi raastettuna
lemon curdia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon makeutettu maitotiiviste, jugurtti, sitruunan mehu ja hienoksi raastettu sitruunan kuori. Kaada pakastuksen kestävään kannelliseen rasiaan ja lisää pinnalle lemon curdia. Sekoita varovasti, jotta osa sitruunatahnasta jää jäätelöön raidoiksi. Laita rasia pakastimeen jäätymään n. 4-6 tunniksi.