Reseptejä Jouluun!

Kokosimme Euro-Eastin sivulta yhteen reseptejä, jotka sopivat joulumenuun.
Ota reseptit talteen ja tarjoa herkkuja joulupöydässä.

Lämpimiä glögijuomia

Granaattiomenaglögi-punaviinillä

4 dl granaattiomenatäysmehua (100 %)
4 dl vettä
1 dl appelsiinin mehua
4 tl glögimaustetta
1 dl punaviiniä

Laita granaattiomenamehu, vesi, appelsiinista puristettu mehu sekä mausteet kattilaan. Kiehauta, peitä kannella ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää viini ja lämmitä, älä kuitenkaan anna kiehua. Siivilöi mausteet ja nauti lämpimänä. Voit halutessasi lisätä juomaan oman makusi mukaan sokeria.
Ohje neljälle henkilölle)

Granaattiomena-siideriglögi

4 dl granaattiomenatäysmehua (100 %)
6 dl omenasiideriä
1 tl kokonaisia neilikoita
1 kanelitanko
1 dl appelsiinin mehua

Laita kaikki aineet kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Älä anna glögin kiehua. Siivilöi ja tarjoile.

Turskan maksa ruisnapit nappivalinta alkupaloiksi.

Tarvittavat ainekset:
2 prk Larsen turskan maksaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
30 g Euro-East Suolakurkkua hienonnettuna
15 g salottisipulia hienonnettuna
13 g tapiokatärkkelystä

25 kpl ruisnappeja
13 tl Vegan Cavi´ar merileväherkkua, mustaa tai punaista

Valmistusohje:
Valuta turskan maksa hyvin ja poista liemen mausteet.

Riko kulhossa maksan rakenne käsin, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna kiinteytyä kylmässä noin kaksi tuntia. Kokeile massan koostumusta ja jos se on liian löysää, sekoita joukkoon hieman lisää tapiokatärkkelystä ja anna hyytyä.

Siirrä massa pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla ja pursota ruisnapeille.
Koristele merileväherkulla ja tarjoile.

Helppo savustettu kilohailimousse tai kilohailikaviaari leivän seuraksi

Savustettu kilohailimousse

Tarvittavat ainekset:
1 prk (250g) Old Riga savustettu kilohaili öljyssä
1 prk (150g) Smetana

Valmistusohje:
Valuta kilohailista öljy ja aja tasaiseksi tahnaksi. Vaahdota smetana ja nostele kilhoilimassa sen kanssa sekaisin. Tarjoile kilohailimoussea esimerkiksi tuoreen leivän tai blinien kanssa.

Savustettu kilohailikaviaari

Tarvittavat ainekset:
1 prk (160 g) Old Riga savustettua kilohailia öljyssä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
2-3 keitettyä kananmunaa
150 g ranskankermaa, smetanaa tai majoneesia
n. 1 dl silputtua tilliä
sitruunamehua
mustapippuria

Valmistusohje:
Valuta kilohailit. Hienonna kilohaili ja kananmunat haarukalla. Sekoita kaikki aineet ja tarkista maku. Tarjoa voileipäkeksien tai ruisnappien kanssa tai levitä suoraan leivälle.

Tattariletut Vegan Cavi’arin tai kalojen kanssa

Tarvittavat ainekset:
1 dl tattarijauhoja
1 rkl psylliumia
2 dl kasvimaitoa
1 tl ruokasoodaa
suolaa
öljyä paistamiseen
1 prk Vegan Cavi’ar merileväkaviaria

Valmistusohje:

Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin ja anna seistä 5 minuuttia. Kuumenna pannulla hiukan öljyä ja sekoita taikinaa vielä ennen paistoa. Paista sitten taikinasta pannulla pieniä lettuja. Käännä letut vasta, kun näet, että reunoissa on hyvä väri.

Tarjoile letut Euro-Eastin vegaanisen kaviaarin ja vegaanisen majoneesin tai kaurafraichen kera. Punasipulin sijaan, saat kevät- tai ruohosipulilla raikkautta kokonaisuuteen.

Paahdetut punajuuret granaattiomenakastikkeessa

Lämpimiin jouluruokiin sopii appelsiinilla ja granaattiomenasiirapilla maustetut paahdetut punajuuret.

Tarvittavat ainekset:
600 g punajuuria, keitettyjä
1 rkl oliiviöljyä

Kastike
1 rkl tummaa balsamicoa
2 rkl granaattiomenakastiketta
1 tl appelsiinkuoriraaste
1 rkl öljyä
sormisuolaa, maun mukaan
Mustapippuria myllystä
3/4 dl Pistaasipähkinöitä, murskattuna

Valmistusohje:
Keitä punajuuret melkein kypsiksi n. 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kuori. (Tämä onnistuu helposti kylmän veden alla, käsin kuorimalla) Viipaloi punajuuret lohkoiksi ja pyöräytä öljyssä. Nosta uunin kestävään vuokaan ja paahda niitä noin 10 minuuttia, uunin keskitasossa n. 225 asteessa.

Sekoita balsamico, granaattiomenakastike, öljy ja appelsiinkuoriraaste yhteen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike paahdettujen punajuurien päälle ja sekoita. Nosta tarjoiluvatiin ja ripottele päälle murskatut pistaasipähkinät.

Lohi-punajuurileivos

Hyydytetty lohi-punajuurileivos on joulupöydän kaunis suolainen herkku.

Tarvittavat ainekset:
600 g mallasleipärouhe
200 g voisula
800 g tuorejuusto
400 g creme fraiche
300 ml kuohukerma, vaahdotettu
28 g liivatelehti, liotettu
100 + 100 ml sitruunamehu
480 g Euro-East punajuurisalaatti, valutettu
8 rkl Euro-East piparjuuritahna
400 g savulohi, hienonnettu
1 dl tillisilppu
mustapippuri
105 g Euro-East Vegan cavi’ar

Valmistusohje:
Sekoita leipä ja voi. Yhdistä juusto, creme fraiche, kermavaahto ja sitruunamehuun liotettu liivateseos. Lisää puoleen seoksesta soseutettu punajuuri ja piparjuuritahna, mausta. Toiseen lohi, tilli ja loppu sitruunamehu. Painele leipä vuokaan. Lisää lohi- ja punajuurimassat. Hyydytä kylmässä 12h ja koristele esim. piparjuurikermalla ja vegaanikaviaarilla.
Noin 20 annosta.

Suolainen jouluhalko kalasta

Tarvittavat ainekset:
4 siivua tummaa vuokaleipää (vaakaan leikattua)
2 dl kasvislientä
250 g Old Riga savustettua kilohailia öljyssä valutettuna
150 g säilykepunajuuria karkeana raasteena
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl pieniä kapriksia
mustapippuria myllystä
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna

kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
hiven suolaa

koristeluun:
sitruunamelissaa
syötäviä kukkia, esim. leimunkukkaa

Valmistusohje:
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja levitä pöydälle pystyyn rinnakkain hieman limittäin voipaperin tai pergamiinin päälle. Kostuta viipaleet kasvisliemellä ja paina viipaleet litteiksi tiivistäen samalla saumat.

Laita valutetut kilohailit kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää punajuuri, tuorejuusto, kaprikset, ruohosipuli ja mausta pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi ja maista.

Levitä täyte leipäviipaleille niin, että yläreunasta jää muutama sentti vapaaksi. Kääri varovasti rullalle alhaalta ylöspäin niin että sauma jää alapuolelle. Kääri voipaperi tiiviisti rullan ympärille ja kääri koko komeus vielä tiiviisti folioon. Laita kylmään vetäytymään seuraavaan päivään.

Valmista kuorrutus sekoittamalla keskenään tuorejuusto ja piparjuuritahna, mausta suolalla.

Ota leipäkäärö paketista ja leikkaa päädyt siisteiksi. Voit halutessasi tehdä halkoon oksan leikkaamalla toisesta päästä palan hieman vinoon. Laita pala haluamaasi kohtaan leipäkäärön päälle.
Levitä kuorrute esim. veitsellä kakun pinnalle, muotoillen samalla pinnasta ikään kuin puun pintaa.

Koristele yrteillä ja vaikkapa juhlan teemaan sopivan värisillä syötävillä kukilla.

Jälkiruuaksi itse tehtyä jäätelöä

Jäätelöpohja: 
5 dl kuohukermaa
1 prk (397 g) Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kondensoituun maitoon valitsemasi täytteet ja kääntele sekaan kermavaahto. Kaada seos pakastuksen kestävään astiaan ja pakasta 4-5 tuntia. Ota jäätelö huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua

Täyte ehdotuksia: 
– sulatettua suklaata ja keksimuruja
– valkosuklaarouhetta ja vadelmia
– turkinpippurirouhetta ja lakritsikastiketta
– 1-2 tl pikakahvijauhetta ja 1 rkl amarettoa
– lemon curdia ja sitruunankuoriraastetta

Lumihiutaletortut omenapaloilla

Glögin kanssa tarjottavaksi lumihiutaletorttuja omenatäytteellä.

Tarvittavat ainekset:
1 prk Omenapalat Sharlotka 340g
1 pkt lehtitaikinaa
1 kpl kanamuna voiteluun

Valmistusohje:
Sulata taikina ja leikkaa aina yksi lehtitaikinalevy puoliksi. Täytä neliöt lusikallisella omenapaloja. Yhdistä reunat yhteen saadaksesi taikinanyytin. Käännä nyytti työalustalle toisin päin ja painele kevyesti ympyräksi. Leikkaa ympyrään kahdeksan viiltoa saadaksesi sakarat, nipistä jokaisen sakaran päät yhteen, jolloin muodostuu lumihiutale. Voitele kanamunalla ja paista uunissa 15-20 minuuttia 220-asteisessa uunissa kullanruskeaksi.