Herkkuja suolakurkusta
Euro-Eastin suolakurkut on valmistettu perinteisen reseptin mukaan hapattamalla eli maitohappokäymisen avulla. Herkullisten suolakurkkujen valmistukseen ei ole käytetty etikkaa tai sokeria.
Itäeuroppalaisessa keittiössä suolakurkku on sellaisenaan perinteinen alkupala, mutta se sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon. Seuraavat klassikot kuten olivier-salaatti, stroganof ja rassolnik kaikki saavat makua perinteisestä hapatetusta suolakurkusta. Tässä pari reseptiä kokeiltavaksi kotona!
Olivier-salaatti
5 perunaa keitettynä
3 porkkanaa keitettynä
3 keitettyä kananmunaa
200 g keitto- tai palvikinkkua
200 g herneitä
3-4 Euro-East suolakurkkua
suolaa
Provansal-majoneesia
Pilko perunat, porkkanat, kananmunat, kinkku ja suolakurkku tasakokoisiksi kuutioiksi. Lisää herneet sekä suolaa ja majoneesia makusi mukaan. Pidä salaatti jääkaapissa tarjoiluun asti.
Palvikinkun tilalla voit käyttää myös kanasuikaleita tai katkarapuja.
Punajuurisalaatti
2-3 Euro-East suolakurkkua
3 keskikokoista, keitettyä punajuurta
1-2 valkosipulinkynttä
Provansal-majoneesia
suolaa
Hienonna punajuuret, suolakurkut ja valkosipuli. Lisää makusi mukaan suolaa ja majoneesia ja sekoita huolellisesti. Siirrä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ja tarjoa pääruoan lisäkkeenä.
Paistetut perunat suolakurkulla
Leikkaa valmiiksi keitetyt perunat kuutioiksi, sekoita joukkoon kuutioitu suolakurkku ja silputtu sipuli. Mausta makusi mukaan suolalla ja lisää tilkka öljyä. Paista pannulla kunnes perunat ovat kullanruskeita.
Rassolnik eli suolakurkkukeitto
500 g kanan koipireisiä
1 sipuli hienonnettuna
7-8 Euro-East suolakurkkua kuutioituna (n. 2,5 dl)
2 dl ohrasuurimoita
1 dl paseerattua tomaattia
kasviöljyä
suolaa
2-3 laakerinlehteä
tarjoiluun ranskankermaa ja tuoretta tilliä
Keitä kanan koipireisiä kiehuvassa, suolatussa vedessä kunnes kypsää (n. 40 minuuttia). Kuori kiehuessa syntyvä vaahto pois. Ota kana pois liemestä, poista nahka ja luut ja paloittele liha. Siivilöi kanaliemi. Keitä ohrasuurimot erillisessä kattilassa ohjeen mukaan.
Kuori ja kuutioi perunat. Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä noin 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää paseerattu tomaatti ja kuumenna vielä hetki.
Laita suolakurkkukuutiot erilliseen kattilaan, peitä juuri ja juuri vedellä ja keitä n. 5 minuutin ajan. Kuumenna sillä aikaa uudelleen kanaliemi ja lisää kiehuvaan liemeen pilkottu kana ja perunat. Keitä 15 minuuttia ja lisää sitten valmis sipuli-tomaattiseos. Kiehauta uudelleen ja lisää joukkoon keitetyt suolakurkut liemineen. Lisää vielä valutettu ohra ja kiehauta vielä viimeisen kerran. Ota kattila liedeltä ja viimeistele silputulla tillillä. Anna keiton hautua kattilan alla n. 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile valmis keitto ranskankerman tai smetanan kera.
Rapeaksi paneroidut suolakurkut
1 prk Euro-East suolakurkkuja lohkoja tai viipaleita
Paneroinnin mausteseos:
2 dl Korppujauhoja tai pankojauhoja
2 rkl Sulatettua voita
Haluamasi mausteita, tässä ohjeessa käytetty;
2 tl Paprikamaustetta
2 tl Yrttiseos Provencale
Ripaus suolaa
Panerointiin tarvitset:
2 dl Kaurajauhoja tai vehnäjauhoja
2 Kanamunaa
Laita laakealle lautaselle korppujauhot ja sekoita joukkoon sulatettu voi sekä haluamasi mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Panerointi:
Aseta pöydälle neljä lautasta joista ensimmäisessä on suolakurkut, toisessa vehnäjauhot, kolmannessa kaksi rikottua kanamunaa sekä neljännessä mausteseos.
Pyöräytä suolakurkku ensin vehnäjauhoissa, tämän jälkeen kasta kanamunassa ja lopuksi pyöräytä paneroinnin mausteseoksessa.
Laita paneroidut suolakurkut uunipellille ja paista 230 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja on rapea.
Asettele suolakurkut tarjolle ja dippaile cream freshiin tai smetanaan.