Jälkiruokavinkkejä kondensoidusta maidosta
Monikäyttöisestä kondensoidusta maidosta loihdit parhaat makeat jälkiruuat. Kondensoitu maito eli maitotiiviste on keittämällä tiivistettyä maitoa, joka on makeutettu sokerilla. Kondensoidun maidon kermainen, karamellimainen maku sopii täydellisesti jälkiruokiin. Löydät meiltä kondensoitua maitoa 397 gramman tölkeissä karamellisoituna sekä tavallisena että 470 gramman PET-pullossa, mikä on helppo sulkea myöhempää käyttöä varten. Sokeriton versio tuli markkinoille keväällä 2024, tutustu täältä. Huom! Laktoositon kondensoitu maito tulossa loppuvuodesta 2024!
Kokeile valmistaa kondensoidusta maidosta esimerkiksi pehmeän täyteläistä jäätelöä, johon tarvitset vain muutaman raaka-aineen etkä lainkaan jäätelökonetta. Herkullinen Toscakakku tai Banoffee-torttu puolestaan syntyy valmiiksi karamellisoidusta kondensoidusta maidosta.
Kondensoiduista maidoista valmistat myös maukkaat kuorrutteet kuppikakuille ja kakuille. Ohjeet kuorrutuksiin löydät täältä
> Kuorrutuksia kondensoiduista maidoista
Helppo jäätelö ilman jäätelökonetta
Jäätelöpohja:
5 dl kuohukermaa
1 prk (397 g) Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa
Lisäksi esim.:
– hedelmäsosetta (esim. mango) tai marjasurvosta (mansikka, mustikka)
– sulatettua suklaata ja keksimuruja
– valkosuklaarouhetta tai piparmintturouhetta ja vadelmia
– turkinpippurirouhetta ja lakritsikastiketta
– 1-2 tl pikakahvijauhetta ja 1 rkl amarettoa
– lemon curdia ja sitruunankuoriraastetta
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kondensoituun maitoon valitsemasi täytteet ja kääntele sekaan kermavaahto. Kaada seos pakastuksen kestävään astiaan ja pakasta 4-5 tuntia. Ota jäätelö huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.
» Katso lisää ideoita itse tehtyyn jäätelöön Pinterestistä
Kinuskinen britakakku mansikoilla
Pohja:
- 175 g margariinia
- 1 ½ dl sokeria
- 4 keltuaista
- 3 dl vehnäjauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa
Marenki:
- 4 valkuaista
- 2 dl sokeria
Kakun väliin:
- 2 dl vispikermaa
- 200 g maitorahkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 prk Kondensoitu maito karamellisoitu
- 1 litra mansikoita
- (Tuoretta minttua)
Tee näin: laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Sekoita kakkupohjan kuiva-aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset ja sekoita. Lisää maito sekä jauho-leivinjauheseos vuorotellen taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vähitellen sokeri samalla vatkaten. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle neliön muotoon ohueksi kerrokseksi, lisää päälle vatkattu marenki. Paista 20-25 min, tai niin kauan, kunnes marenkipinta on saanut väriä. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon rahka ja sokeri. Ota mansikoista kannat pois ja leikkaa paloiksi. Jaa kakkupohja neljään osaan. Siirrä yksi osa tarjoilulautaselle, lisää päälle ¼ täytteestä, 1/3 purkkia kondensoitua karamellisoitua maitoa sekä mansikoita. Toista kerrokset kaksi kertaa ja lisää vielä loput täytteet kakun päälle ja koristele mansikoilla ja tuoreella mintulla. Voit myös jakaa kakkupohjan kahtia ja lisätä väliin puolet täytteestä sekä puolet kondensoidusta karamellisoidusta maidosta sekä puolet mansikoista. Lisää tällöin kakun päälle ensin kondensoitu karamellisoitu maito, täyte sekä lopuksi mansikat päälle. Koristele tuoreilla mintun lehdillä.
Mansikkajäätelö raidalla
Tämä mansikkajäätelö on ihanan raikas ja täyteläinen herkku, joka maistuu kesän parhaat mansikat ja kermaisen kondensoidun maidon makeus.
Ainekset:
Mansikkajäätelöön:
- 2 dl kuohukermaa
- 1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
- 1 prk (n. 397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
- 250 g tuoreita mansikoita
Mansikkaraidalle:
- 250 g tuoreita mansikoita
Valmistusohjeet:
Mansikkaraita:
- Pese ja perkaa mansikat. Soseuta mansikat tasaiseksi soseeksi esimerkiksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Voit halutessasi siivilöidä soseen jos haluat sen ilman siemeniä.
- Siirrä mansikkaraita jääkaappiin odottamaan.
Mansikkajäätelö:
- Pese ja perkaa mansikat. Soseuta mansikat tasaiseksi soseeksi.
- Vatkaa kuohukerma ja vaniljasokeri/uute pehmeäksi vaahdoksi.
- Lisää kondensoitu maito ja mansikkasose kermavaahtoon varovasti sekoittaen.
- Kaada seos sopivaan pakastusrasiaan.
Mansikkaraidan lisääminen:
- Kaada mansikkakastike ohuena nauhana jäätelömassan päälle.
- Vedä veitsellä tai lusikalla kevyesti kastiketta jäätelön läpi, jotta saat aikaan kauniita raitoja.
Pakastaminen:
- Peitä rasia kannella tai kelmulla ja laita pakastimeen vähintään 6 tunniksi, mieluiten yön yli.
Tarjoilu:
- Ota jäätelö huoneenlämpöön noin 10-15 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee hieman ja on helpompi annostella.
- Tarjoile ja nauti!
Katso myös reseptivideo Youtubesta.
Juustokakku
Kondensoidun maidon avulla juustokakuista saa silkkisen pehmeitä ja täyteläisiä.
Pohja:
- 200 g keksejä, esim. Digestive, Bastogne
- 75 g voita tai margariinia
Täyte:
- 1 prk (397g) Dovgan kondensoitua maitoa
- 2 dl kuohu- tai vispikermaa
- 150 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
- 200 g ranskankermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 4-6 liivatelehteä
- 2 rkl appelsiininmakuista mehutiivistettä
- 1 prk (397g) Dovgan Karamellisoitua kondensoitua maitoa , joka on valmista kinuskia
Pingota leivinpaperi (Ø 26 cm) irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin.
Murenna keksit ja sekoita sulatettuun voihin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää kermavaahtoon kondensoitu maito, tuorejuusto ja ranskankerma, kääntele sekaisin. Vatkaa joukkoon nauhana kuumaan mehuun liotetut liivatteet. Kaada täyte vuokaan. Peitä vuoka ja hyydytä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele kakku kaatamalla päälle reilusti kinuskia ennen tarjoilua. Nauti!
Key lime -kakku
Raikas key lime piirakka valmistuu kädenkäänteessä.
Ainekset ja ohje:
- 170 g digestive keksejä
- 70 g voita
- 1 prk (397 g) Dovgan kondensoitua maitoa
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 3 limen mehut ja 2 limen raastetut kuoret
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Murskaa digestive keksit ja lisää murskaan sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä keksiseos kakkuvuokaan tasaiseksi pohjaksi ja nosta hieman vuoan reunoille.
Kaada kulhoon kondensoitu maito ja tuorejuusto, sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Lisää raastettu limen kuori ja mehu. Vatkaa tasaiseksi massaksi.
Kaada täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta. Peitä ja laita jääkaappiin hyytymään, vähintään 4-6 tuntia.
Koristele kermavaahdolla, limen palasilla ja limenkuorella.
Banoffee
Ainekset ja ohje:
300 g keksejä esim. digestive
100 g voita
1 prk (397 g) Dovgan karamellisoitua kondensoitua maitoa
3 banaania
2,5 dl vispikermaa
suklaata tai kaakaojauhetta
Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle karamellisoitu kondensoitu maito.
Viipaloi karamellin päälle banaanit. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä vaahto banaanien päälle. Raasta pinnalle suklaata tai siivilöi kaakaojauhetta.
Vinkki! Banaanin tilalla voit käyttää myös marjoja kuten mansikoita ja kirpeitä puolukoita/ karpaloita.
Kinuskinen marjapavlova
Superhelppo jälkiruoka vuoden jokaisena päivänä.
Halutessasi voit valmistaa marengin itse, mutta todella hyvin voit käyttää kaupan valmiita marenkikiekkoja. Pavlovan päälliseksi sopii niin marjat kuin hedelmät – täytä oman mielesi mukaan.
Ainekset ja ohje (8 annosta):
- 1 prk (397g) Dovgan karamellisoitu kondensoitu maito
- 2 dl kuohkerma tai vispikerma
- 1 tl vaniljaa
- marjoja tai hedelmiä
- 8 kpl marenkikiekkoja tai yksi iso marenki
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljalla. Annostele jokaiselle marengille sopiva määrä kermavaahtoa. Raidoita pavlovat kinuskilla lusikkaa apuna käyttäen.
Ota muutama ruokalusikallinen karamellisoitua kondensoitua maitoa toiseen astiaan ja sekoita notkeaksi. Voit myös lämmittää pari sekuntia mikrossa jolloin kinuski notkistuu.
Viimeistele pavlovat marjoin. Asettele tarjolle ja nauti!
Toscakakku
Ainekset ja ohje:
150 g voita tai margariinia
1,3 dl sokeria
3 kanamunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tölkki säilöttyä aprikoosia
2 dl mantelilastuja
250 g Dovgan karamellisoitua kondensoitua maitoa
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää joukkoon. Lisää paloitellut aprikoosit ja vähän lientä. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan 24-27 cm) ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
Sekoita kuorrutusta varten kattilassa mantelilastut ja karamellisoitu kondensoitu maito. Kuumenna, kunnes seos sakenee. Älä keitä.
Ota kakku uunista ja valuta kuorrutus kakun päälle. Jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus on herkullisen väristä.
Kinuski-omenapilvi
Lumoavan herkullisessa kinuski-omenapilvessä maistuvat raikas omena ja herkullinen kinuski.
Ainekset ja ohje:
- 1 kpl valmis levykakkupohja TAI keksipohja: 200 g digestive-keksejä ja 50 g voisulaa
- 397g eli 1 prk Dovgan kondensoitu maito
- 250 g tuorejuusto
- 250 g maitorahka
- 5dl kuohukerma
- 2 tl vaniljasokeri
- 340 g omenapaloja “Sharlotka”
- 0,5 dl omenamehu
- 5 kpl liivatelehteä
- 2 dl (1 prk) Dovgan karamellisoitu kondensoitu maito
- 70 g mantelilastu, paahdettu
Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla.
Sekoita keskenään tuorejuusto, kondensoitu maito ja vatkaa sähkövatkaimella 4 minuutin ajan kunnes rakenne sakenee.
Lisää rahka, omena ja kääntele joukkoon kermavaahto, mehuun liotettu liivate sekä 70 g mantelilastuja.
Kaada vuokaan kakkupohjan päälle ja hyydytä kylmässä 24h. Leikkaa annospaloiksi ja koristele karamellisoidulla kondensoidulla maidolla ja mantelilastuilla.
Resepti ja kuvat: Kimmo Ollila, Kulinaari-ruokablogi
Rocky road
200 g maitosuklaata
250 g tummaa suklaata
1 prk Dovgan makeutettua kondensoitua maitoa (397 g)
200g lakunpaloja
150 g vaahtokarkin paloja
3 dl suolattuja, paahdettuja pähkinöitä
Sulata suklaa kattilassa tai vesihauteessa. Lisää maitotiiviste, vaahtokarkit, lakut ja pähkinät ja sekoita kaikki sekaisin. Levitä massa levitetään leivinpaperille n. 1.5-2 cm korkeaksi levyksi ja anna jähmettyä jääkaapissa n. 4 tuntia. Leikkaa levy veitsellä sopiviksi suupaloiksi.
Vinkki: kokeile täytteitä makusi mukaan! Rocky roadeihin sopivat esim. rusinat, kuivatut karpalot tai marjat.
Resepteissä käytetyt tuotteet:
Dovgan kondensoitu maito 397 g
Kondensoidusta maidosta kuka tahansa osaa loihtia helposti herkullista tarjottavaa. Kondensoitu maito on valmistettu maidosta, joka on tiivistetty keittämisen avulla ja makeutettu sokerilla. Vinkki: ota mukaan matkalle tai mökille! Maitotiiviste säilyy huoneenlämmössä.
> Lue lisää kondensoidusta maidosta
Dovgan karamellisoitu kondensoitu maito 397 g
Valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito (dulce de leche) säästää aikaa leivonnassa. Karamellisoitua maitotiivistettä voit käyttää myös sellaisenaan tai kuumennettuna kinuskikastikkeen tapaan.
> Lue lisää karamellisoidusta kondensoidusta maidosta
Pssst! Laktoositon versio tulossa loppuvuodesta 2024!
Katso lisää reseptejä:
» Euro-Eastin Youtube kanava
» Kondensoitu maito Pinterestissä