Reseptejä hapankaalista

Hapankaalia venäläiseen tapaan

Hapankaali on valmistettu perinteisen venäläisen reseptin mukaan maitohappokäymisellä. Valmistusmenetelmän ansiosta hapankaali sisältää elimistölle tärkeitä maitohappobakteereja. Hapankaali sisältää vain vähän energiaa, mutta sitäkin enemmän C-vitamiinia.

Venäläinen hapankaali sopii ruoanlaittoon monessa eri muodossa. Perinteinen tapa on valmistaa hapankaalista keittoa tai tarjota hapankaali lisukkeena tai erilaisissa salaateissa.
Tässä pari ideaa kokeiltavaksi!

Hapankaalikeitto

400 g porsaanlihaa
1 prk (680 g) Euro-East hapankaalia
50 g voita
1 iso sipuli viipaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni palsternakka pilkottuna
2 porkkanaa pilkottuna
3-4 rkl vehnäjauhoja
3 perunaa kuutioituna
suolaa, pippuria
persiljaa

Keitä porsaanlihaa kiehuvassa vedessä kunnes kypsää. Paloittele kypsä liha ja säästä lihaliemi. Valuta hapankaali ja paista kevyesti pannulla voissa. Lisää pilkottu sipuli, valkosipuli, palsternakka ja porkkana ja vehnäjauhot. Paista kasvisseosta hetki. Laita sillä aikaa lihaliemeen kuutioidut perunat ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon paistettu hapankaali ja muut vihannekset sekä porsaanliha ja keitä vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele valmis keitto persiljalla ja tarjoa smetanan tai ranskankerman kera.

Haudutettu hapankaali

1 pkt pekonia paloiteltuna
1 iso sipuli hienonnettuna
1 prk (680 g) Venäläistä hapankaalia
2 keskikokoista perunaa raastettuna
5 dl kana- tai kasvislientä
2 laakerinlehteä
suolaa, pippuria

Lisää paloiteltu pekoni kylmälle pannulle ja kuumenna kunnes pekoni on rapeaa. Lisää hienonnettu sipuli ja paista kullankeltaiseksi. Huuhtele hapankaali kylmässä vedessä ja lisää hapankaali pannulle yhdessä raastetun perunan, kanaliemen ja mausteiden kanssa. Keitä ilman kantta koko ajan sekoitellen kunnes seos kuumenee. Siirrä sitten hapankaali uunivuokaan ja paista 150-asteisessa uunissa 30-60 minuuttia. Sekoita ajoittain paiston aikana ja lisää tarvittaessa vettä tai kanalientä. Tarjoa porsaanlihan, kanan tai makkaran kera. Sopii myös pakastettavaksi.

Hapankaali-perunamuusi

Keitä 6 – 8 keskikokoista perunaa. Kuumenna noin 1 dl maitoa, jonka joukkoon sulatat noin 50 g voita. Soseuta keitetyt perunat ja lisää joukkoon lämmin maito-voisula. Sekoita muusiin vajaa puoli purkillista (250 g) valutettua Venäläistä hapankaalia.

Helppo hapankaalisalaatti

1 prk (680 g) Venäläistä hapankaalia
2 omenaa
tilliä tai persiljaa

Kuutioi omena ja sekoita omenakuutiot valutettuun hapankaaliin. Halutessasi voit myös huuhdella hapankaalin kylmällä vedellä. Koristele valmis salaatti tillillä tai persiljalla.

Hapankaali-perunasalaatti

3-4 perunaa keitettynä
100 g Venäläistä hapankaalia valutettuna ja pilkottuna
½ sipuli
150 g marinoituja sieniä valutettuna, esim. koivunkantosieni
auringonkukkaöljyä
viinietikkaa
sokeria maun mukaan

Viipaloi keitetyt perunat ja lisää hapankaali, hienonnettu sipuli ja valutetut sienet. Mausta salaatti viinietikalla, öljyllä ja ripauksella sokeria.